«Στην Ευρώπη οι “ανισορροπίες” από την οικονομική λιτότητα είναι σημαντικές». Αυτό αναφέρει ο Πολ Κρούγκμαν στο σημερινό άρθρο του στους New York Times, αναφερόμενος στις πολιτικές που οδήγησαν την Ευρώπη στην κρίση.

«Στην αρχή της κρίσης έκανα κάποιους υπολογισμούς για οικονομική διεύρυνση και θεώρησα ότι μια συντεταγμένη διεύρυνση θα ήταν διπλό πλήγμα για το ευρώ από μονόπλευρη διεύρυνση από μία οικονομία με ένα νόμισμα. Με την ίδια λογική, η λιτότητα θα φαινόταν περισσότερο ελκυστική σε κάθε μία χώρα αν δεν είχαν τις “διασυνοριακές” συνέπειες».

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι φορείς τους κατά μεγάλο ποσοστό δεν έφτασαν καν στο σημείο να εντοπίσουν τις πολιτικές που θα λειτουργούσαν ακόμη και σε μια μικρή οικονομία. Παρόλα αυτά προχώρησαν σε μια πολιτική “φαντασιακής οικονομίας” πιστεύοντας ότι η αυτοπεποίθηση θα λειτουργούσε υπέρ τους. Παρόλα αυτά, ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν από την αρχή αφοσιωμένη σε μια νόρμα πολιτικής λιτότητας» σχολιάζει ο Κρούγκμαν.

Τέλος, ο γνωστός διανοούμενος της οικονομίας, αυτοσαρκαζόμενος και λίγο, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι οικονομολόγοι αρέσκονται σε “οικονομικά μοντέλα” στα οποία “έξυπνοι” άνθρωποι κάνουν “έξυπνες” επιλογές οι οποίες καταλήγουν να αποδεικνύονται “ανόητες”. Και αρέσκονται στην εφαρμογή αυτής της λογικής σε διεθνές επίπεδο. Και εγώ το ίδιο κάνω, αλλά στην πραγματική ζωή οι κακές πολιτικές προκύπτουν από την αποτυχία να εντοπιστούν οι σωστές πρακτικές σε επίπεδο μίας χώρας. Και οι κακές οικονομικές πολιτικές είναι ο πυρήνας της “ανοησίας” της Ευρώπης».

Πηγή:24h.gr