Τα τελευταία 24ωρα είναι πολύ πιθανό να αποδειχθούν καθοριστικά απέναντι στην απειλή ανακύκλωσης της κρίσης του 2008-2009 σε χειρότερο επίπεδο.

Στην Ουάσινγκτον οι ηγέτες που συγκεντρώθηκαν για το ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας παραδέχθηκαν ότι ο κόσμος έχει μπει και πάλι σε «επικίνδυνη ζώνη», με την οικονομία να επιβραδύνεται σε όλες τις ηπείρους.

Για τις ΗΠΑ η είσοδος σε νέα φάση επιβράδυνσης επιβεβαιώνεται από το ΔΝΤ και την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Για την Ευρώπη οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η κρίση του χρέους απειλεί με μια νέα πιστωτική κρίση και ενδεχόμενο χρεοστάσιο χωρών – μελών της Ευρωζώνης (με πρώτες στη λίστα την Ελλάδα και την Πορτογαλία).

Για την Κίνα, την «πρωταγωνίστρια» της ανάπτυξης, για τρίτο συνεχές τρίμηνο προβλέπεται επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Συνολικά για την παγκόσμια οικονομία οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας αναθεωρούν αρνητικά τις εκτιμήσεις για το 2011 και προβλέπουν περαιτέρω επιβράδυνση το 2012.

Σήμερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Κεφάλαιο», ο πλανήτης βρίσκεται και πάλι μπροστά σε μια απειλητική, χωρίς προηγούμενο ύφεση. Με τη διαφορά ότι οι κυβερνήσεις στα δυόμισι χρόνια που μεσολάβησαν έχουν δοκιμάσει και, σε πολλές περιπτώσεις έχουν εξαντλήσει τα πολιτικά και οικονομικά εργαλεία που είχαν.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ δοκίμασαν με δύο τεράστια πακέτα «ποσοτικής χαλάρωσης» και «φθηνό» δολάριο να τροφοδοτήσουν την οικονομία τους και τις τράπεζες με επιπλέον κεφάλαια. Αποδεικνύεται ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντιμετωπίσουν την κρίση, που επιστρέφει δριμύτερη, παρά τη νέα απόφαση της Fed να ανακυκλώσει με επιπλέον 400 δισ.  δολ. το μεσοπρόθεσμο χρέος της για αργότερα, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας.

Η Ευρωζώνη, με ασφυκτική δημοσιονομική πολιτική, με δραστικές περικοπές δημοσίων δαπανών και περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών, κατέληξε να είναι το κέντρο της οικονομικής καταιγίδας και απειλείται με κρατικές και τραπεζικές χρεοκοπίες.

Το τελευταίο διήμερο όλοι οι «μεγάλοι» εταίροι της Ευρωζώνης, Αμερικανοί, Κινέζοι, Ιάπωνες, Βραζιλιάνοι, Ινδοί και Βρετανοί ασκούν ισχυρές πιέσεις προς τους Ευρωπαίους να δώσουν άμεσα κάλυψη σε τράπεζες και οικονομίες που κινδυνεύουν με χρεοστάσιο (όπως η Ελλάδα).