Πέντε ημέρες είναι το περιθώριο που έχουν περίπου 500.000 φορολογούμενοι να αποδεχτούν την περαίωση ή να προτιμήσουν τον έλεγχο της εφορίας. Το δίλημμα αυτό θέτει η εφορία σε πάνω από 500.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν «γυρίσει την πλάτη» στην περαίωση και σε όσους είχαν εξαιρεθεί αρχικά από τη ρύθμιση, όπως επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και έως 40 εκατ. ευρώ και ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι αυτοί αλλά και όσοι από λάθος (των τραπεζών κ.λπ.) περαίωσαν λιγότερες χρήσεις από όσες ήθελαν θα έχουν προθεσμία πέντε ημερών από τη στιγμή που θα κληθούν από την εφορία να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν την περαίωση ή θα ελεγχθούν.

Από τις Δ.Ο.Υ. επιλέγονται οι υποθέσεις που θα ελεγχθούν με την εξής σειρά:

1. Οι μεγαλύτεροι φορολογούμενοι.
2. Αυτές που εξαιρέθηκαν επειδή είχαν περιουσία πάνω από 400.000 Ευρώ.
3. Αυτές που από λάθος (των τραπεζών κλπ.) περαίωσαν λιγότερες χρήσεις από όσες ήθελαν.

Στη συνέχεια εκδίδεται Εντολή Ελέγχου για έλεγχο των χρήσεων που έληξαν στις 31.12.2009 και παλιότερες.

Περαιτέρω ο ελεγκτής

-Καλεί τηλεφωνικά τον επιτηδευματία στην Δ.Ο.Υ. για έλεγχο.

-Επιδίδει επί αποδείξει το Εκκαθαριστικό Σημείωμα του ν.3888/2010 και κάνει έναρξη ελέγχου (θεωρεί τα βιβλία).

-Εάν ο φορολογούμενος αποδεχθεί το Εκκαθαριστικό Σημείωμα εντός της προθεσμίας των πέντε (5) ημερών ο έλεγχος θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε.

-Εάν ο φορολογούμενος δεν αποδεχθεί το Εκκαθαριστικό Σημείωμα τότε θα συνεχισθεί ο έλεγχος.

-Εννοείται ότι πρώτα θα επιδοθούν όλα τα Εκκαθαριστικά Σημειώματα και μετά θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, ώστε να δοθεί το μεγαλύτερο βάρος στην επίδοση των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων σε όσο το δυνατόν περισσότερους φορολογούμενους.

Οι Δ.Ο.Υ. θα εκδώσουν τα Εκκαθαριστικά Σημειώματα και θα ειδοποιήσουν τα ελεγκτικά κέντρα για να τα παραλάβουν.

Σε κάθε περίπτωση οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. πρέπει να ανταποκρίνονται άμεσα στα αιτήματα των ελεγκτικών κέντρων για την ύπαρξη παραβάσεων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι υπάρχει δυνατότητα το Εκκαθαριστικό Σημείωμα να εκδίδεται χειρόγραφα σε κάθε περίπτωση.

Η διαδικασία έκδοσης χειρόγραφων Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων εφαρμόζεται κατ’ αρχήν στις υποθέσεις επιτηδευματιών με ακαθάριστα έσοδα είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) ευρώ έως σαράντα εκατομμυρίων (40.000.000) ευρώ καθώς και στις υποθέσεις επιτηδευματιών οι οποίοι με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου έτους 2008, υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία

Οι ελεγκτές θα ενημερώνουν τις επιχειρήσεις για τις ως άνω ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να τακτοποιηθούν αυτές εντός προθεσμίας πέντε ημερών.