Οι δηλώσεις και οι φήμες περί διάλυσης της ευρωζώνης είναι «τρελές» και οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να χαμηλώσουν τους τόνους της «κακοφωνίας» που αποσταθεροποιεί τις διεθνείς χρηματαγορές και απειλεί να οδηγήσει την ΕΕ ξανά σε ύφεση, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χθες.

Η ΕΕ πρέπει να θέσει το ταχύτερο σε εφαρμογή τις αποφάσεις της για την παροχή δανείων μέσω του μηχανισμού αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας για τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρεών και στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, πρόσθεσε το ΔΝΤ.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΝΤ που συνόδευσε την δημοσιοποίηση της έκθεσης Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική (World Economic Outlook).

Το ΔΝΤ επανέλαβε την έκκλησή του να σταθεροποιηθεί το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα με νέες εισροές κεφαλαίων –αρχικά από τον ιδιωτικό τομέα και κατόπιν με κυβερνητικές αποφάσεις εάν είναι αναγκαίο– ώστε να προστατευθούν οι τράπεζες από τον κίνδυνο απώλειας της εμπιστοσύνης λόγω των μεγάλων επενδύσεών τους σε κρατικά χρέη χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη έχει αποτελματωθεί και προβλέπεται ότι συνολικά θα ανέλθει σε 1,1% το 2012, ανέφερε το ΔΝΤ. Υπάρχουν κίνδυνοι και ενδεχόμενα σφάλματα πολιτικής ενδέχεται να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα στην ΕΕ, πρόσθεσε. Η έκδοση ευρωομολόγων δεν θα έλυνε άμεσα την κατάσταση εάν προηγουμένως δεν έχουν δημιουργηθεί ελεγκτικοί μηχανισμοί, εκτίμησε ακόμα.

Το μήνυμα του ΔΝΤ είναι ότι η Ευρώπη έχει την οικονομική δυνατότητα να χειριστεί τα προβλήματά της εάν αποτρέψει την ύφεση και ασκήσει επαρκή πολιτική βούληση, σχολιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο Κάρλο Κοταρέλι, διευθυντής του ΔΝΤ για δημοσιονομικά θέματα, έκανε λόγο περί «κακοφωνίας» αναφερόμενος στις δηλώσεις και στις φήμες περί κήρυξης στάσης πληρωμών στην Ελλάδα η οποία σπέρνει φόβους και αβεβαιότητες για το πώς η ΕΕ χειρίζεται την κρίση. «Αυτό δεν το εκλαμβάνουν καλά οι αγορές, είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι ένα πρόβλημα που είναι διαχειρίσιμο εάν γίνουν οι σωστές ενέργειες», ανέφερε ο Γιορκ Ντεκρέσιν, οικονομολόγος του ΔΝΤ.