Η οικονομική ηγεσία των επτά ισχυρών οικονομιών (G 7), ανησυχεί για τους κινδύνους που διαγράφονται για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και είναι πιθανόν να συμφωνήσει αυτή την εβδομάδα σε μέτρα για τη στήριξή της, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται πηγή της G 7.

Η διατήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής, η αργή δημοσιονομική προσαρμογή σε χώρες όπου αυτό είναι δυνατό και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι τα μέτρα που πιθανόν θα συμφωνηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητές Κεντρικών Τραπεζών των χωρών της G 7 – ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Βρετανίας – στη σύνοδο που θα έχουν στη Μασσαλία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αντίληψη που υπάρχει στους κόλπους της G 7 είναι ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει στην πιο δύσκολη περίοδο, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και ότι υπάρχει ο κίνδυνος της ύφεσης – είτε με την τεχνική έννοια των δύο συνεχών τριμήνων μείωσης του ΑΕΠ, είτε με θετικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά διευρυνόμενο παραγωγικό κενό.

Άλλο δημοσίευμα του Ρόιτερ αναφέρεται σε δήλωση του υπουργού οικονομικών της Σιγκαπούρης ότι μία παγκόσμια ύφεση έχει τώρα «περισσότερες πιθανότητες να συμβεί από το να μη συμβεί», καθώς η αμερικανική και η ευρωπαϊκή οικονομία έχουν «κόψει ταχύτητα».

«Θα υπάρξει μία ένδειξη ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή και ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχισθεί, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε κάποιες χώρες βραχυπρόθεσμα», δήλωσε η πηγή της G 7.

Η συζήτηση για χαλαρή νομισματική πολιτική θα περιλαμβάνει και ζητήματα, όπως η ποσοτική χαλάρωση (σ..σ: τύπωμα χρήματος), δήλωσε η πηγή.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.