Η μεγάλη αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer συμφώνησε να ακυρώσει τη συμφωνία της, ύψους 160 δισ. δολαρίων, για εξαγορά της Allergan, η οποία κατασκευάζει τα Botox και έχει την έδρα της στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση αυτή αποτελεί μεγάλη νίκη της πρωτοβουλίας του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, να σταματήσει τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων που γίνονται με σκοπό τη φοροαποφυγή.

Η απόφαση να τερματιστεί η μεγαλύτερη έως τώρα φορολογική συμφωνία που έχει επιχειρηθεί, με την οποία η Pfizer θα μείωνε τη φορολογία της περισσότερο από 1 δισ. δολάρια ετησίως με τη μεταφορά της έδρας της στην Ιρλανδία, ελήφθη μία ημέρα μετά τους νέους κανόνες που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για να σταματήσει τέτοιου είδους συμφωνίες μεταφορά έδρας (inversions). Αν και οι κανόνες αυτοί δεν αναφέρονταν ονομαστικά στην Pfizer και την Allergan, με μία από τις διατάξεις τους στόχευσαν σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της συγχώνευσης των δύο αυτών εταιρειών.

Νωρίτερα χθες, ο Ομπάμα χαρακτήρισε τη φοροαποφυγή «τεράστιο πρόβλημα» και κάλεσε το Κογκρέσο να αναλάβει δράση για να σταματήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις από συμφωνίες μεταφοράς της έδρας τους με στόχο να αποφύγουν την πληρωμή φόρων. «Αν και τα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών θα κάνουν δυσκολότερη… την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου παραθύρου για συμφωνίες μεταφοράς έδρας, μόνο το Κογκρέσο μπορεί να το κλείσει για τα καλά», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η Pfizer και η Allegran θα ανακοινώσουν σήμερα τον τερματισμό της συμφωνίας της, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος, ενώ οι δύο εταιρείες απέφυγαν να κάνουν κάποιο σχόλιο. Η Pfizer ανησυχούσε ότι αν έκανε οποιεσδήποτε αλλαγές για να σώσει τη συμφωνία μεταφοράς της έδρας της, θα προκαλούσε πιθανότατα τη θέσπιση νέων κανόνων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, και για τον λόγο αυτό έκλινε νωρίτερα χθες στο να τερματίσει τη συμφωνία, δήλωσε στο Reuters μία πηγή.

Η Pfizer θα πρέπει να πληρώσει στην Allegran έως 400 εκατ. δολάρια για τις δαπάνες της μετά τον τερματισμό της συμφωνίας, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία συγχώνευσης του περασμένου Νοεμβρίου. Η μετοχή της Pfizer έκλεισε χθες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με άνοδο 2%, εν μέσω ελπίδων ότι η εταιρεία θα απομακρυνόταν από τη συμφωνία ή θα την επαναδιαπραγματευόταν προς όφελος της. Η μετοχή της Allegran έκλεισε με πτώση 14,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

Αρκετοί υποψήφιοι για την Προεδρία των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ και οι Δημοκρατικοί Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς, είχαν ασχοληθεί με το θέμα αυτό στις εκστρατείες τους. «Έχουμε τόσο πολλές εταιρείες που φεύγουν, είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Τραμπ. Η Κλίντον και ο Σάντερς εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Εκτός από τη συμφωνία Pfizer – Allegran, άλλες συμφωνίες μεταφοράς έδρας που είναι σε εκκρεμότητα περιλαμβάνουν την πρόταση ύψους 16,5 δις δολαρίων για συγχώνευση της Johnson Controls με την Tyco International, που έχει την έδρα της στην Ιρλανδία, τη συμφωνία ύψους 2,67 δις δολαρίων της Waste Connections με την καναδική Progressive Waste Solutions και την εξαγορά ύψους 13 δις δολαρίων της Markit, με έδρα το Λονδίνο, από την IHS. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, οι τιμές των μετοχών των εταιρειών – στόχων μειώθηκαν ελαφρά μόνο. Οι Johnson Controls και Tyco ανέφεραν ότι θα απαντούσαν, αφού πρώτα είχαν εξετάσει τους νέους κανόνες. Οι Waste Connections και Progressive Waste Solutions σημείωσαν ότι αναμένουν πώς οι κανόνες θα επηρεάσουν λιγότερο από το 3% των ενιαίων διαθέσιμων ταμειακών ροών τους στο πρώτο έτος μετά τη συμφωνία. Οι HIS και Markit δήλωσαν ότι πιστεύουν πως οι κανόνες δεν θα επηρεάσουν την πρόβλεψή τους ότι ο πραγματικός συντελεστής φορολογίας τους θα διαμορφωθεί μεταξύ του 20% και 25%.

Με βάση ισχύοντες ήδη κανόνες, για να είχαν η Pfizer και η Allegran κάποιο φορολογικό όφελος από τη μεταφορά της έδρας, θα έπρεπε οι μέτοχοι της Allegran vα έχουν τουλάχιστον το 20% των μετοχών στη νέα ενιαία εταιρεία, ενώ για να έχουν πλήρες φορολογικό όφελος θα έπρεπε να κατέχουν τουλάχιστον το 40%. Ο κανόνας, όμως, που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, το έκανε αυτό πολύ δυσκολότερο για την Allegran, καθώς δεν επιτρέπει να υπολογισθούν στην αξία της εταιρείας οι μετοχές που είχε αποκτήσει την τελευταία τριετία μέσω εξαγορών στις ΗΠΑ. Ο κανόνας αυτός επηρεάζει την Allegran πάρα πολύ, λόγω των μεγάλων εξαγορών που έκανε στο διάστημα αυτό, στις οποίες περιλαμβάνονται η αξίας 66 δις δολαρίων συγχώνευση της Allegran με την Actavis, η ύψους 25 δις δολαρίων αγορά της Forest Laboratories και η ύψους 5 δις δολαρίων εξαγορά της Warner Chilcott.

Μία δεύτερη αλλαγή των κανόνων, στην οποία προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκει τον περιορισμό της πρακτικής μεταφοράς κερδών από αμερικανικές εταιρείες στο εξωτερικό, μέσω του δανεισμού τους από μητρικές εταιρείες (γνωστή ως earnings stripping). Οι νέοι κανόνες θα περιορίσουν την έκπτωση των δαπανών για τόκους από θυγατρικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, μόνο εφόσον με αυτόν χρηματοδοτούνται νέες επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Η Pfizer είχε ανακοινώσει ότι ο φορολογικός συντελεστής της θα μειώνονται στο 17 ή 18% περίπου μετά τη συμφωνία, από περίπου 25% και αυτό θα αντιστοιχούσε σε εξοικονόμηση άνω του 1 δις. δολαρίων ετησίως.