Στροφή στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση φέροντας μπροστά τα σχέδια για ακίνητα και επιχειρήσεις που δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και ως εκ τούτου δεν επηρεάζονται από την δυσμενή πορεία της ελληνικής χρηματαγοράς.

Στο στόχαστρο των επικεφαλής της τρόικα μπαίνει από τις 22 Αυγούστου η εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα του νέου έλεγχου της οικονομίας.

Έντονη ανησυχία προκαλεί στο υπουργείο οικονομικών η νευρική κατάσταση στο χρηματιστήριο με τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών των εισηγμένων ΔΕΚΟ ενώ τα προβλήματα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πολλαπλασιάζονται με τα νομικά ζητήματα που εκκρεμούν σχετικά με τη λειτουργία του νέου Ταμείου διαχείρισης δημόσια περιουσίας.

Στον προηγούμενο έλεγχο της τρόικας, το βασικό θέμα ήταν η λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Τώρα, που το Ταμείο υπάρχει και έχει στελεχωθεί, το ζητούμενο είναι να αρχίσει να παράγει έργο. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις το Ταμείο θα μπορεί να είναι έτοιμο να λειτουργήσει προς τα τέλη του μήνα.

Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο έντονη γίνεται η αίσθηση σε τρόικα και οικονομικό επιτελείο ότι το αυστηρό διάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και κυρίως ο φιλόδοξος στόχος για τα έσοδα που θα προκύψουν, είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

Πέραν αυτών, υπάρχουν και δύο παράγοντες που δημιουργούν προβλήματα στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων στην παρούσα φάση, δηλαδή η κατάσταση στο ΧΑ, που έχεις ως αποτέλεσμα τον επανακαθορισμό των προχειροτήτων.

Σε πρώτη φάση εκείνο που το υπουργείο Οικονομικών θέλει να επισπεύσει, είναι η πώληση των αδειών στον ΟΠΑΠ για τα τυχερά παιχνίδια, η παραχώρηση στον Οργανισμό της άδειας για τα φρουτάκια, καθώς και η επέκταση της σύμβασης για το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει βάλει στα ταμεία της 1,7 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Μέχρι στιγμής στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου έχουν εισρεύσει περί τα 390 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ στην DT. Ως εκ τούτου απομένουν 1,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από το Μεσοπρόθεσμο. Να σημειωθεί ότι ο στόχος μέχρι το τέλος του έτους είναι 5 δισ. ευρώ.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες στην ελληνική χρηματαγορά δύσκολα θα τελεσφορήσουν τα σχέδια, που περιλαμβάνονται και στο μνημόνιο και αφορούν στην πώληση του 34% του ΟΠΑΠ, η διάθεση ποσοστών σε ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, η πώληση του Τ.Τ.