Ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο, αλλά λιγότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, με τις επιχειρήσεις να εμφανίζονται λιγότερο επιθετικές στην προσπάθεια μείωσης των αποθεμάτων τους, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει το ρυθμό ανάπτυξης τους πρώτους τρεις μήνες του 2016.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,0% αντί του 0,7% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου θα αναθεωρείτο πτωτικά στο 0,4%. Το τρίτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 2,0%.

Η αξία των αποθεμάτων των επιχειρήσεων ανήλθε στα 81,7 δισ. δολάρια αντί τα 68,6 δισ. δολάρια που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα.

Η μεγαλύτερη αύξηση των αποθεμάτων, ωστόσο, δεν είναι καλός οιωνός για το ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου καθώς σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν ιδιαίτερα κίνητρα για να προχωρήσουν σε νέες παραγγελίες, κάτι το οποίο αναμένεται να διατηρήσει συγκρατημένη την παραγωγή.