«Πρόεδρε, χάνουμε την εμπιστοσύνη των αγορών»

Οι επιστολές-φωτιά προς τον Καραμανλή


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:55
31/07/2011
«Πρόεδρε, χάνουμε την εμπιστοσύνη των αγορών»
6
loading

Από το φθινόπωρο του 2008, αν όχι και νωρίτερα ο Κώστας Καραμανλής γνώριζε ότι η χώρα οδηγείται μαθηματικά στην έξοδο από τις αγορές και βαδίζει βήμα-βήμα προς τη χρεοκοπία.

Το «Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει σήμερα τέσσερις επιστολές-φωτιά του πρώην υφουπουργού Οικονομικών, Πέτρου Δούκα προς το Μέγαρο Μαξίμου, στις οποίες περιγράφεται επακριβώς ο κίνδυνος και αυτό που συνέβη στη χώρα τελικά. Όπως δείχνει όμως η Ιστορία, τις σοβαρές επισημάνσεις για τους μεγάλους κινδύνους που ελλόχευνα δεν έλαβε υπόψη ο πρώην πρωθυπουργός ή, ακόμη και αν τις αξιολόγησε, προτίμησε να οδηγήσει τη χώρα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση της οικονομίας.
Στις επιστολές του ο Π. Δούκας προειδοποιούσε για τη διόγκωση των ελλειμμάτων και τον κίνδυνο η χώρα να μην μπορέσει να βγει στις αγορές να δανειστεί.

Αναλυτικά, σε επιστολή του τον Οκτώβριο του 2008 τόνισε ότι το Δημόσιο θα χρειαστεί να δανειστεί πάνω από 40 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες, ποσό που τελικά ανήλθε στα 48 δισ. ευρώ για το 2009, σημειώνοντας: «Αυτό απαιτεί την απόλυτη εμπιστοσύνη των αγορών».

Στην επιστολή εκείνη ο Π. Δούκας πρότεινε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, όπως αποκρατικοποιήσεις (ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΤΤ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, Λαχεία, ΟΔΙΕ κλπ), αλλαγές στα τεκμήρια, μείωση των αμυντικών δαπανών, μετοχοποιήσεις σε αεροδρόμια και λιμάνια.

«Χωρίς ανάπτυξη δεν θα έχουμε τα έσοδα που θα στηρίξουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους. Είναι όμως προφανές πως η ανάταξη δεν μπορεί να έλθει με υπερβολική αύξηση των δημοσίων δαπανών. Τα ελλείμματα, η αυστηρότητα της ΕΕ δεν μπορεί να υποτιμηθούν.

«Επίσης δεν μπορεί να υποτιμηθεί η συμπεριφορά των διεθνών αγορών απέναντι στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.»

Σε άλλη επιστολή την παραμονή των Χριστουγέννων του 2008, τόνιζε, μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Τα οικονομικά θα δυσκολέψουν τους επόμενους μήνες. Οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας θα είναι κάτω από μεγάλη πίεση. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τις ασθενέστερες τάξεις, αν και οι πολίτες δύσκολα θα πιστέψουν σε προεκλογικού τύπου παροχές, όποιες και αν είναι αυτές».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar panagiotis

  ο παπανδρεου δεν ειχε φαγωθει για εκλογες ?και δεν απειλουσε οτι θα τον ριξει με την εκλογη του προεδρου?η μανια του να γινει πρωθυπουργος...

 2. avatar Νίκος Θ

  Τη περίοδο εκείνη ο πρόεδρος Κώστας δεν είχε το χρόνο να ασχοληθεί με την ελληνική πραγματικότητα, αφού ούτως ή άλλως οι αποφάσεις του ήταν ήδη προειλημένες: Θα εγκαταλείψω την Ελλάδα ως ακυβέρνητο καράβι, τοποθετώντας στη θέση μου τον λοστρόμο Γιωργάκη που πιστεύει οτι είναι γεννημένος καπετάνιος, και εγώ ο έξυπνος μετά θα μπω στη σωστική λέμβο, και θα τη κοπανήσω σαν κύριος!

 3. avatar Georgios Syriotis

  και τι μας το λες τώρα, να σου πούμε μπράβο

 4. avatar ΚΟΙΝΗ_ΛΟΓΙΚΗ

  Τι άλλο μπορούσαμε να επιμένουμε από ένα άτομο που ήταν ανεύθυνος σε όλη του την ζωή (και συνεχίζει να είναι) ; Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός ένα άτομο που δεν εργάστηκε πότε στην ζωή του, κάποιος που δεν ανέλαβε πότε κάποια υπεύθυνη θέση πριν γίνει πρωθυπουργός και δεν είχε την παραμικρή εμπειρία ώστε να κάνει να λειτούργει ούτε ένα περίπτερο. Μου αρέσει που στις δημοσκοπήσεις ο κόσμος τον έκρινε σαν τον «καταλληλότερο». Που είναι τώρα ο «καταλληλότερος» να μας δώσει κάποιες εξηγήσεις; Ούτε μια συνέντευξη δεν δίνει κάπως να εξηγήσει την θέση του , έστω να πει κάτι να δικαιολογηθεί. Είναι μεγάλη ατυχία και μεγάλο κρίμα για την Ελλάδα που ένας τέτοιος άνθρωπος με την εξυπνάδα και τις ικανότητες του Καραμανλή την κυβέρνησε και μάλιστα για 5 χρόνια. Στο μέλλον το όνομα Καραμανλής θα είναι συνώνυμο της πλήρους αποτυχίας για να μην πω ολικής ανικανότητας..

 5. avatar Σκυλοπνιχτρης

  Ο στεναγμός σαν καπνός σαν καπνός ξέσπασε,και την Ελλάδα σκέπασε

 6. avatar thanasis kiourtis

  Πόσο μ' άρεσαν κάτι δημοσιεύματα που έλεγαν για τον Καραμανλή ότι χειροκρότησε τον Σαμαρά, κι ό,τι έχει την στήριξη του και κάτι τέτοια αδιανόητα παράλογα. Σαν να μην τρέχει τίποτα με τον τέως πρωθυπουργό μας, κι ότι έχει πολιτική άποψη βαρύνουσα που πρέπει να την ακούμε και να την υπολογίζουμε..... Έλεος
  Δηλαδή τι άλλο θέλουμε για να μην ψηφίσουμε ποτέ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει