Άντεξαν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες στα σκληρά τεστ κοπώσεως με εξαίρεση την ΑΤΕ η οποία θα προχωρήσει άμεσα σε ΑΜΚ καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της λείπουν κεφάλαια ύψους 246 εκατ. ευρώ. Με επιτυχία πέρασαν και οι. Κύπρου και Marfin Popular Bank.

Μεγάλη επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές, συνεπεία της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, κατάφεραν να περάσουν, πλην της Αγροτικής, επιτυχώς τα stress test, διατηρώντας δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σημαντικά άνω του 6%.

Όπως είχε αφήσει να διαφανεί ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, οι ελληνικές τράπεζες θα περνούσαν τα τεστ, αφού το τραπεζικό μας σύστημα είχε κεφαλαιακή προστασία, αρκετά πάνω από 10 δισ. ευρώ, στην αρχή της κρίσης. Η προστασία αυτή επαρκεί πλήρως για την κάλυψη της όποιας πιθανής διάβρωσης της κεφαλαιακής βάσης για το σύστημα συνολικά.

Αναλυτικά τα στοιχεία της προσομοίωσης για κάθε τράπεζα

ATEBank

Τα αποτελέσματα της άσκησης υποδηλώνουν έλλειμμα ύψους 242,6 εκ. επί των κεφαλαίων Tier 1, σε σχέση με το όριο του 6% του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, όπως ορίστηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της άσκησης, αναφέρει η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας σε σχετική ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των stress tests.

Εθνική Τράπεζα

Σε 9,6% θα διαμορφώνονταν ο δείκτης Tier 1 της Εθνικής Τράπεζας το 2011 υπό το δυσμενές σενάριο των stress test. Με την επιπλέον απομείωση λόγω του σοκ στο δημόσιο χρέος το οποίο περιλαμβάνουν τα τεστ, ο δείκτης Tier 1 θα ήταν 7,4%. Σημειώνεται πως ο δείκτης ήταν 11,3% στο τέλος του 2009.

Παράλληλα, παρά το υψηλό επίπεδο των επισφαλειών στο δυσμενές σενάριο, που αναλογεί σε 5,1 δις ευρώ την περίοδο 2010-2011, η κερδοφορία της τράπεζας προ των επισφαλειών απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των προβλέψεων των stress test, με το κέρδος να ισορροπεί μέχρι το 2011. Την ίδια στιγμή, ακόμα και αφαιρώντας τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου αξίας 350 εκατ ευρώ, ο δείκτης παραμένει κοντά στο 7%.

Alpha Bank

Η επίπτωση των υποθέσεων του δυσμενούς σεναρίου διαμορφώνει τον εκτιμώμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1(σε ενοποιημένη βάση) σε 10,9 % το 2011 έναντι 11,6 % στο τέλος του 2009. Επιπρόσθετη επίπτωση της τάξης των 2,7 ποσοστιαίων μονάδων προκύπτει από την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου που λαμβάνει υπόψη τον δημοσιονομικό κίνδυνο των Ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα ο εκτιμώμενος δείκτης Tier 1 να διαμορφώνεται στο 8,2% στο τέλος του 2011, συγκριτικά με το ελάχιστο εποπτικό όριο του 4%.

Τα αποτελέσματα της άσκησης λαμβάνοντας υπόψη το δυσμενές σενάριο σε συνδυασμό με το σενάριο δημοσιονομικού κινδύνου των Ευρωπαϊκών χωρών υποδηλώνουν απόθεμα ύψους € 1.160 εκ. επί των κεφαλαίων Tier 1, σε σχέση με το όριο του 6% του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, όπως ορίστηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας άσκησης

Πειραιώς

Τα αποτελέσματα της πιο πάνω άσκησης, αναφορικά με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier I του Ομίλου Πειραιώς για το 2011, έχουν ως εξής:

-Στο Βασικό σενάριο 10,9%
-Στο Δυσμενές σενάριο 8,3%
-Στο Ακραία Δυσμενές 6%
Σημειώνεται ότι ακόμη και στο Ακραία Δυσμενές Σενάριο ο δείκτης Τier I του Ομίλου Πειραιώς διαμορφώνεται στο 6,4% εάν ληφθεί υπόψη ότι το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου στις 30.06.2010 μειώθηκε σημαντικά (στα 0,1 δισ. ευρώ  έναντι 1,1 δισ. ευρώ)

Eurobank

Η επίπτωση των υποθέσεων του δυσμενούς σεναρίου διαμορφώνει τον εκτιμώμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 (σε ενοποιημένη βάση) σε 10,2% το 2011 έναντι 11,2% στο τέλος του 2009. Επιπρόσθετη επίπτωση της τάξης των 2 ποσοστιαίων μονάδων προκύπτει από την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου που λαμβάνει υπόψη τον δημοσιονομικό κίνδυνο των Ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα ο εκτιμώμενος δείκτης Tier 1 να διαμορφώνεται στο 8,17% στο τέλος του 2011, συγκριτικά με τον ελάχιστο εποπτικό όριο του 4%.

Τα αποτελέσματα της άσκησης υποδηλώνουν απόθεμα ύψους 1.159 εκ. ευρώ επί των κεφαλαίων Tier 1, σε σχέση με το όριο του 6% του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, όπως ορίστηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας άσκησης.

Κύπρου

Ως αποτέλεσμα του υποτιθέμενου ακραίου σεναρίου, ο υπολογιζόμενος Δείκτης Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων σε ενοποιημένη βάση ανέρχεται σε 9,4% το 2011, έναντι 10,5% το τέλος του 2009. Το επιπλέον σενάριο κινδύνου από ανοίγματα έναντι κυβερνήσεων έχει επιπρόσθετη επίδραση 1,4 εκατοστιαίες μονάδες στον υπολογιζόμενο Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων, ο οποίος ανέρχεται σε 8,0% στο τέλος του 2011, σε σύγκριση με το ελάχιστο εποπτικό όριο 4%.

Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων υποδηλώνουν περιθώριο πρωτοβάθμιων κεφαλαίων ύψους 470 εκατ. ευρώ έναντι του ορίου 6% του Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων, όπως αυτός έχει συμφωνηθεί αποκλειστικά για τους σκοπούς της άσκησης προσομοίωσης για την Τράπεζα Κύπρου.

Πηγή: capital.gr