Ανοιξε το βιβλίο προσφορών της Eurobank με τους ιδιώτες βασικούς μετόχους να δεσμεύονται να επενδύσουν από 353 εκατ. έως 584 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι έλαβε:

-δεσμεύσεις κάλυψης από ορισμένους θεσμικούς επενδυτές ανερχόμενες συνολικά σε περίπου €353 εκ., ποσό το οποίο ορισμένοι από αυτούς δικαιούνται να αυξήσουν μέχρι του συνολικού ποσού των €584 εκ., καθώς και

-ενημέρωση από την EBRD ότι το διοικητικό συμβούλιό της ενέκρινε υπό προϋποθέσεις επένδυση ύψους μέχρι €80 εκ. στην Eurobank, σχετικά με τη συμμετοχή τους στην προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της για την άντληση μέχρι και €2.122 εκ.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η τράπεζα σύναψε ξεχωριστές συμφωνίες με τη Brookfield Capital Partners Limited, τη Fairfax Financial Holdings Limited, επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Highfields Capital Management LP, τη WLR Recovery Fund V, L.P. και/ή άλλα επενδυτικά σχήματα που διαχειρίζεται η WL Ross & Co LLC δυνάμει των οποίων εις έκαστος των Επενδυτών δεσμεύτηκε ξεχωριστά, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να καλύψει νέες κοινές μετοχές της Eurobank στο πλαίσιο της προτεινόμενης Αύξησης.

Οι συνολικές δεσμεύσεις των Επενδυτών δυνάμει των συμφωνιών κάλυψης ανέρχονται σε περίπου €353 εκατ. και αντιστοιχούν σε περίπου 17% των €2.122 εκατ., το οποίο είναι το μέγιστο ποσό που επιδιώκει η Eurobank να αντλήσει μέσω της Αύξησης και ισούται με το κεφαλαιακό έλλειμμά της υπό το δυσμενές σενάριο

Ορισμένοι από τους Επενδυτές έχουν το δικαίωμα, ασκούμενο κατά τη διακριτική ευχέρεια ενός εκάστου αυτών, να αυξήσουν το ποσό της αντίστοιχης δέσμευσής τους με εγγυημένη κατανομή, δικαιούμενοι έτσι να καλύψουν Προσφερόμενες Μετοχές μέχρι του επιπλέον ποσού των περίπου €231 εκ. συνολικά. Έτσι, το ανερχόμενο κατ’ ανώτατο όριο σε συνολικά €584 εκατ. άθροισμα της πιθανής κάλυψης (εξαιρουμένης της ενδεχόμενης επένδυσης της EBRD) αντιστοιχεί σε περίπου 28% του μέγιστου ποσού της Αύξησης των €2.122 εκ.

Η δέσμευση εκάστου Επενδυτή να καλύψει Προσφερόμενες Μετοχές τελεί υπό την προϋπόθεση ότι η Τιμή Διάθεσης δεν θα υπερβεί τα €0,04 ανά Προσφερόμενη Μετοχή (προ reverse split). Εάν η Τιμή Διάθεσης είναι μεγαλύτερη των €0,04 ανά Προσφερόμενη Μετοχή, κατόπιν προσαρμογής ώστε να ληφθεί υπόψη η προτεινόμενη συνένωση μετοχών, ο οικείος Επενδυτής θα έχει το δικαίωμα, ασκούμενο κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, να εγγραφεί για ποσό μικρότερο εκείνου για το οποίο έχει δεσμευθεί ή να μην εγγραφεί καθόλου.

Όπως αναφέρεται, η δέσμευση τελεί επίσης υπό την αίρεση της άντλησης από την Eurobank μέσω ιδιωτικών πηγών ποσού κοινού μετοχικού κεφαλαίου το οποίο, αθροιζόμενο με οποιοδήποτε ποσό κεφαλαιακής ενίσχυσης επιτύχει μέσω της Άσκησης Διαχείρισης Παθητικού που ανακοινώθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2015, θα ισούται με τουλάχιστον €2.122 εκ., μείον οποιοδήποτε ποσό τυχόν καλυφθεί μέσω άλλων ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο από τον EEM σχετικό σχέδιο (capital plan) της Eurobank .

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Αύξησης, αναμένεται ότι οι Brookfiled, Fairfax και WL Ross θα διατηρήσουν την αντίστοιχη εκπροσώπησή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank στα τρέχοντα επίπεδα.

Επιπλέον των αναφερομένων ανωτέρω Επενδυτών, η Eurobank έλαβε επίσης επιβεβαίωση από την EBRDότι το διοικητικό συμβούλιό της ενέκρινε υπό προϋποθέσεις επένδυση ύψους μέχρι €80 εκατ. στην Eurobank.

Η περίοδος αποδοχής των προτάσεων που υπέβαλε η Eurobank στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας Άσκησης Διαχείρισης Παθητικού έληξε στις 11 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 5:00μ.μ. (Κεντρικής Ευρώπης). Βάσει ενός ενδεικτικού υπολογισμού, εάν η Eurobank αποδέχονταν το σύνολο των τίτλων που της προσφέρθηκαν στο πλαίσιο της Άσκησης Διαχείρισης Παθητικού, το κεφαλαιακό έλλειμμά της υπό το ανωτέρω δυσμενές σενάριοθα μειωνόταν κατά περίπου €720 εκ. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Άσκησης Διαχείρισης Παθητικού, προ της εφαρμογής οποιασδήποτε αναλογικής κατανομής αποδοχής προσφορών (scaling), θα ανακοινωθούν στις 12 Νοεμβρίου 2015.

Στο book building που ξεκινά οι BofA Merrill Lynch, HSBC και Mediobanca Banca θα ενεργήσουν ως Γενικοί Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Συνδιοργανωτές (Joint BookRunners) της Προσφοράς προς Θεσμικούς Επενδυτές. Οι Axia, Barclays, BNP Paribas, Eurobank Equities και Nomura θα είναι επίσης Συνδιοργανωτές (Joint Bookrunners) της Προσφοράς προς Θεσμικούς Επενδυτές. Οι COMMERZBANK, Euroxx Χρηματιστηριακή, Keefe, Bruyette & Woods Limited και Wood & Company θα συμμετάσχουν ως Συνδιαχειριστές (Co-Lead Managers) της Προσφοράς προς Θεσμικούς Επενδυτές.