Οι νέοι της Πορτογαλίας υπό τον ασφυκτικό κλοιό της ανεργίας

Οι τραγικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22:39
04/11/2015
Οι νέοι της Πορτογαλίας υπό τον ασφυκτικό κλοιό της ανεργίας
3
loading

Αμετάβλητο στο 11,9%, παρέμεινε το τρίτο τρίμηνο το ποσοστό της ανεργίας στην Πορτογαλία, αυξήθηκε όμως μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών, στο 30,8% από 29,8% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα το πορτογαλικό Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (INE).

Η ανεργία μειώθηκε κατά 1,2% το δεύτερο τρίμηνο και πέφτει, αν και όχι αδιαλείπτως, από το πρώτο τρίμηνο του 2013, όταν είχε φθάσει το ιστορικό της υψηλό (17,5%).

Αν και παραμένει ιδιαίτερα αυξημένο, το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων έχει πέσει συγκρινόμενο με το πρώτο τρίμηνο, όταν ανερχόταν στο 32,2%. Ο αριθμός των ανέργων κάτω των 25 ετών αυξήθηκε κατά 13% σε τριμηνιαία βάση, αλλά μειώθηκε κατά 8,4% σε ετήσια, στα 118.300 πρόσωπα.

Το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου ο συνολικός αριθμός των ανέργων στη χώρα ανερχόταν σε 618.800 πρόσωπα, καταγράφοντας πτώση 0,3% σε τριμηνιαία βάση και 10,2% σε ετήσια.

Ο αριθμός των προσώπων που έχουν εργασία αυξήθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση, πάντως μειώθηκε ελαφρώς σε τριμηνιαία, κατά 0,1%, στα 4,58 εκατομμύρια.

Παράλληλα ο ενεργός πληθυσμός της Πορτογαλίας μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,1% σε ετήσια, στα 5,19 εκατομμύρια πρόσωπα, εν μέσω του συνεχιζόμενου ρεύματος μετανάστευσης.

Η πορτογαλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το ποσοστό της ανεργίας θα ανέλθει στο 13,2% για το σύνολο του τρέχοντος έτους, από 13,9% το 2014.

Αυτό θα συμβεί, βάσει των προβλέψεων της Λισαβόνας, με μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% το 2015, εκτίμηση που συμμερίζονται τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και το ΔΝΤ. Η Τράπεζα της Πορτογαλίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα αυτής της χώρας της Ιβηρικής, προβλέπει ακόμη ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης, 1,7%.

Το 2014 το πορτογαλικό ΑΕΠ κατέγραψε την πρώτη του άνοδο σε ετήσια βάση από το 2010, κατά 0,9%. Ο δείκτης αυτός κατέγραφε άνοδο 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία καταγράφεται μέσα σε ένα τεταμένο πολιτικό κλίμα, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας της δεξιάς αναμένεται να παρουσιάσει την Δευτέρα και την Τρίτη το πρόγραμμά της στο κοινοβούλιο, όπου η κεντροαριστερά και η αριστερά, που κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών, εκτιμάται πως θα επιδιώξουν να ενωθούν για να ρίξουν την κυβέρνηση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Ναι σε όλα

  Αγαπημένη Ευρώπη ,περιμένουν κι αυτοί την ελπίδα .....

  1. avatar Q mark

   Είδες? Μόνο στην Ευρώπη υπάρχει ανεργία.
   Σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο είναι μια άγνωστη λέξη ..

 2. avatar Οτι να ναι…

  Δεν εχουν εκει Αριστερα να τους σωσει ???

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει