Η κατεδάφιση που προανήγγειλε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, φαίνεται πως θα ξεκινήσει από τις πολεοδομικές ρυθμίσεις που είχαν την ατυχία να αφορούν εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν στη λεγόμενη ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται δασικές εκτάσεις, λατομεία, μεταλλεία, αλυκές, ιαματικές πηγές, ιχθυόσκαλες, λιμνοθάλασσες κλπ.

Όπως γράφει σήμερα στο κεντρικό της θέμα η «Ελευθεροτυπία», αποκαλυπτικά των προθέσεων της κυβέρνησης και της τρόικας είναι το δεύτερο κεφάλαιο του εφαρμοστικού νόμου, στο οποίο αναφέρεται ότι απλώς «λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμώνται οι κατευθύνσεις εθνικής χωροταξικής πολιτικής», ενώ προβλέπεται η τροποποίηση εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και σχεδίων πόλεως, ακόμη και του ισχύοντος Ρυθμιστικού Σχεδίου, αν δεν… βολεύουν τους επενδυτές!

Το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι θεσπίζεται η παραχώρηση της χρήσης για έως και 50 χρόνια, έκτασης που βρίσκεται μέσα στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας, με σκοπό την κατασκευή και εκμετάλλευση λιμενικών έργων ή και επέκταση υφιστάμενων, για τα οποία δεν γίνεται καν διαχωρισμός ανάμεσα σε νόμιμες και αυθαίρετες κατασκευές.

Η ασαφής διατύπωση γεννά ερωτήματα περί ενδεχόμενης τακτοποίησης παρανομιών που έχουν ήδη γίνει σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα του Δημοσίου, τα οποία έχουν εκμισθωθεί παλαιότερα σε ιδιώτες.