Το χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας του Έλληνα υπουργού οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Γερμανό ομόλογό του, αλλά και η συνάντηση που είχε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με το σύνδεσμο Γερμανών βιομηχάνων, επιβεβαίωσε δύο γεγονότα:

ότι ο νέος επικεφαλής του οικονομικού μας επιτελείου έχει στραμμένο το βλέμμα του προς την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη (παράλληλα βέβαια με την εφαρμογή των νέων μέτρων, πολλά εκ των οποίων έχουν κατά κοινή ομολογία αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα), και

ότι μπαίνει, αργά αλλά σταθερά, το νερό στο αυλάκι, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του ενδιαφέροντος, που είχε εκδηλώσει πριν από είκοσι μέρες ο κύριος Σόιμπλε για γερμανικές επενδύσεις στη χώρα μας, και κυρίως στους τομείς της ηλιακής ενέργειας και των υπόλοιπων ανανεώσιμων πηγών.

Οι δύο πλευρές μίλησαν εκτενώς για συμπράξεις, οι οποίες – όπως είναι φυσικό – μπορούν να αποβούν προς όφελος όλων, και κυρίως της ελληνικής οικονομίας, που έχει τόσο πολύ ανάγκη αυτή την περίοδο τις επενδύσεις.

Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τα εξής:

ότι παρά την ύπαρξη υψηλών φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις,
ότι παρά το γεγονός πως το φορολογικό καθεστώς παραμένει ασταθές και γεμάτο συνεχείς… «εκπλήξεις» για τις εγκατεστημένες στη χώρα μας εταιρίες,
ότι παρά τη γραφειοκρατία, που ζει και βασιλεύει (φωτεινή εξαίρεση η διαδικασία του «one stop shop», που σταδιακά βελτιώνεται και αποδίδει), και
ότι παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα,

οι Γερμανοί – τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο επιχειρείν – βλέπουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επενδύσουν στην Ελλάδα. Οι σκοποί είναι σαφώς ιδιοτελείς, καμία αντίρρηση. Άλλωστε, η επένδυση αυτό το χαρακτήρα έχει: την αποκόμιση κέρδους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι εταίροι μας – μετά από ένα χρόνο, όπου έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις για τη μείωση του εργατικού κόστους και τις ευρύτερες αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα – έχουν κατανοήσει πλήρως ότι είναι προς το συμφέρον τους να επανέλθει η ελληνική οικονομία προς την ανάπτυξη το συντομότερο δυνατό. Και αυτό μπορεί να γίνει και με τη δική τους χείρα βοηθείας.

Ο δρόμος παραμένει ανηφορικός. Μπορεί, όμως, η ελληνική μηχανή να ενισχυθεί με περισσότερους ίππους για να τον ανέβει ευκολότερα και ταχύτερα, αν προχωρήσει στις απαιτούμενες κινήσεις. Η έναρξη της συζήτησης για αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος είναι μια καλή αρχή. Αρκεί να γίνει πράξη σύντομα.

Μέσα στον ορυμαγδό εμποδίων και δυσκολιών, η ελληνική κυβέρνηση έχει μια χρυσή ευκαιρία να δώσει το στίγμα στις αγορές παγκοσμίως ότι κάτι αλλάζει, ότι κάποιοι πιστεύουν στο case «Ελλάδα». Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την αφήσει να πάει χαμένη.