«Σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα ιστορική περίοδο, οφείλουμε να διαμορφώσουμε μέσα στην κοινωνία ένα συντεταγμένο σχέδιο ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας, παρά τα εμπόδια που τίθενται διαρκώς από εξωτερικούς και εγχώριους παράγοντες. Η εθνική προσπάθεια όλων θα πρέπει να αφορά την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, του εγχώριου τουρισμού, του πρωτογενούς και αγροδιατροφικού τομέα», σχολιάζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) στις παρατηρήσεις της επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του σχεδίου σύμβασης οικονομικής ενίσχυσης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της συμφωνίας χρηματοδότησης».

«Χωρίς κοινή προσπάθεια και πίστη στην εγχώρια παραγωγική ικανότητα και χωρίς αντίσταση στις σειρήνες του εύκολου κέρδους, της φοροαποφυγής και της χαμηλής ποιότητας, η ελληνική οικονομία δε θα ανακτήσει ποτέ την αναπτυξιακή της αυτονομία», σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ, ενώ αναφέρει την εκτίμησή της ότι η εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση συγκεκριμένων αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών, θα στερήσει από τη χώρα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που εντοπίζονται στους τομείς κτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, αγροδιατροφικού κλάδου, και θα ενισχύσει τη συγκέντρωση της αγοράς. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι υποστηρίζει τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την άρση των διοικητικών και γραφειοκρατικών εμποδίων.

Η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει την εκτίμησή της ότι «ο φαύλος κύκλος της αποεπένδυσης-ανεργίας-υψηλού κόστους παραγωγής-αποτυχίας φορολογικών στόχων θα συνεχιστεί με την εφαρμογή του 3ου μνημονίου. Και τούτο διότι αναμένεται να πληγεί το σύνολο της εγχώριας παραγωγικής βάσης από την αγροτική παραγωγή μέχρι την μεταποίηση, και από το εμπόριο μέχρι τη ναυτιλία. Επίσης, αναμένεται να δοκιμαστεί σοβαρά η κοινωνική συνοχή και η δυνατότητα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων να επιβιώσουν μέσα στην κρίση, αφού είναι αποδομημένο το δίχτυ κοινωνικής προστασίας».