Την εκτίμηση ότι ο Aλέξης Τσίπρας θα ανταμειφθεί αν εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα διάσωσης κάνουν οι Financial Times και υπογραμμίζουν ότι υπό όρους, τα capital controls, θα μπορούσαν να αρθούν τον Ιανουάριο του 2016.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα  η κυβέρνηση και οι Eυρωπαίοι εταίροι πρέπει να βάλουν στην άκρη την πικρία των έξι τελευταίων μηνών γιατί χωρίς μια επίπονη προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας αμοιβαίας εμπιστοσύνης το σχέδιο μεταρρυθμίσεων δεν θα έχει πιθανότητα επιτυχίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα αργά ή γρήγορα ο Τσίπρας και οι πρώην σύντροφοί του στην Αριστερή Πλατφορμα θα πρέπει να πάρουν διαφορετικούς πολιτικούς δρόμου και με αυτή την προοπτική κατά νου ο πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι μια ειλικρινής προσπάθεια να εφαρμόσει τις απαιτήσεις των πιστωτών, ειδικά τους πρώτους μήνες του προγράμματος θα πρέπει να φέρει ισχυρές και πρακτικές ανταμοιβές για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους FT: «Μόλις το πρόγραμμα αρχίσει να τρέχει η ΕΚΤ θα μπορεί να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το πρόγραμμα θα επιτρέψει επίσης την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καιψα

Από την πλευρά της η Κομισιόν σχεδιάζει να βοηθήσει την Ελλάδα προγραμματίζοντας προκαταβολές από το αναπτυξιακό πακέτο της ΕΕ για το 2014-2020.

Παράλληλα αν η Ελλάδα κάνει μια καλή αρχή στο δρόμο με τις μεταρρυθμίσεις θα είναι σε θέση να ζητήσει μια εκτεταμένη ελάφρυνση χρέους, την οποία τόσο το ΔΝΤ όσο και άλλοι κρίνουν απαραίτητη για την εθνική ανάκαμψη.

Όλα αυτά τα βήματα θα οικοδομήσουν ξανά την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, βοηθώντας στην απομάκρυνση του Grexit. Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να παίξει το ρόλο του. Για το καλό του έθνους θα πρέπει να… «δαγκώσει τη σφαίρα» των μεταρρυθμίσεων».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.