Σημαντικές αλλαγές στους πλειστηριασμούς ακινήτων φέρνει το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Συγκεκριμένα με την εμπορική αξία του εκάστοτε ακινήτου αναμένεται να πραγματοποιούνται εφεξής οι πλειστηριασμοί, με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου. Μέχρι σήμερα, οι πλειστηριασμοί γίνονταν με βάση την αντικειμενική τιμή.

Με βάση τον νέο Κώδικα, πλέον, κάθε πλειστηριασμός ακινήτου θα γίνεται με βάση την εμπορική τιμή, η οποία σήμερα είναι χαμηλότερη κατά 30% κατά μέσο όρο σε σχέση με την αντικειμενική. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι αμέσως, το κάθε ακίνητο θα καθίσταται ιδιαίτερα ελκυστικό στους ενδιαφερόμενους. Σήμερα, όχι μόνο ο πλειστηριασμός ξεκινά από την πολύ υψηλότερη αντικειμενική τιμή, αλλά επιπλέον, απαιτούνται τουλάχιστον δύο άγονοι πλειστηριασμοί, ώστε να ξεκινήσει να μειώνεται η ελάχιστη τιμή εκκίνησης.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονο­μίας θα τεθεί σε ισχύ από την πρώ­τη ημέρα του νέου έτους (1/12016). Μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανεί­ων.

Η εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ήδη πτωχεύσει, θα γίνει με τον ισχύοντα νόμο. Μέχρι την έναρξη ισχύος του Κώδικα Πολιτικής Δικονο­μίας, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις και τροποποιήσεις.

«Δεδομένου ότι υπάρχει ένα θεσμι­κό κενό μέχρις ότου έρθει στη Βουλή για να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναστολή των πλειστηριασμών και δεδομένου ότι – όπως φαντάζομαι και έτσι θα είναι άλλωστε δεν υπάρχει πρόθεση από τα ιδρύματα για τέτοιου είδους πα­ρεμβάσεις, νομίζω ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα προστασίας των πιο αδύναμων συμπολι­τών μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε, χθες το πρωί, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένω­σης Τραπεζών.

Από την πλευρά της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι «οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελ­λάδα θα συνεχίσουν, μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, να παρέχουν προ­στασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με βάση το προϊσχύσαν νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4224/2013)».

Με τις αλλαγές γίνονται πιο εύκολοι οι πλειστηριασμοί από τις τράπεζες.

Με το νέο νομικό καθεστώς οι τρά­πεζες αποκτούν τον «πρώτο λόγο» (65%) αναφορικά με τα χρήματα που αντλούνται από την πώληση του ακι­νήτου στον πλειστηριασμό. Δηλαδή εισπράττουν πρώτες τα χρήμα­τα από τον πλειστηριασμό ακινήτων επιχειρήσεων που κλείνουν και ακο­λουθούν στην είσπραξη από πιθανές οφειλές οι εργαζόμενοι, η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μέχρι σήμε­ρα η σειρά ήταν η εξής: εργαζόμενοι, εφορία, ταμεία, τράπεζες.