Συνθήκες πραγματικής ασφυξίας βιώνει η αγορά της Θράκης, με διάχυτη την αγωνία επιβίωσης των επιχειρήσεων, από την ημέρα της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος και της αργίας των τραπεζών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης και πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστα Χατζημιχαήλ.

«Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα για την περιοχή της Θράκης και εδράζει κυρίως στην αδυναμία σύναψης διατραπεζικών συναλλαγών στο εσωτερικό, στην απαγόρευση συναλλαγών με το εξωτερικό», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αποκαλύπτει ότι στο πρόσφατο παρελθόν η αγορά είχε φτάσει σ’ ένα σημείο κατά το οποίο υπήρχε μία ραγδαία εμφάνιση των λουκέτων, φαινόμενο που στην πορεία είχε πιο χαμηλούς ρυθμούς. «Η διαφοροποίηση που υπάρχει τον τελευταίο 1-1,5 χρόνο είναι ότι από τις επιχειρήσεις που κλείσανε έχουν ανοίξει νέες αλλά με τελείως διαφορετικό αντικείμενο προσανατολισμένο κυρίως σε καφέ και εστίαση. Παρ’ όλα αυτά και σε επίπεδο Αλεξανδρούπολης από τα τέλη του 2014 μέχρι και το πρώτο τετράμηνο του 2015 είχαμε μία εμφανή αλλαγή της εικόνας της τοπικής αγοράς. Ανασυντάχθηκε και δημιουργήθηκαν αρκετές νέες επιχειρήσεις δίνοντας και άλλη εικόνα και χρώμα στην περιοχή. Εκεί που βλέπαμε ότι επιχειρήσεις φεύγανε από περιοχές με ακριβά ενοίκια παρατηρήσαμε ότι άρχισαν να επιστρέφουν σταδιακά», συμπληρώνει.

Ο κ. Χατζημιχαήλ σημειώνει ότι το πλήγμα της διεθνούς αξιοπιστίας ή αναξιοπιστίας της χώρας συμπαρασύρει και τη διεθνή αξιοπιστία των εμπορικών επιχειρήσεων τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. «Ενώ τους τελευταίους μήνες του 2014 και μέχρι και πριν 15-20 ημέρες οι πιστώσεις, κυρίως στο εσωτερικό είχαν επανέλθει σ’ ένα βραχυχρόνιο διάστημα περίπου 30 ημερών, σήμερα δυστυχώς έχουμε επιστρέψει σε προεξόφληση του συνόλου της παραγγελίας. Προεξόφληση ζητούν και οι μεταφορικές εταιρίες προκειμένου να ολοκληρώσουν τη μεταφορά των εμπορευμάτων στις έδρες των εμπορικών επιχειρήσεων της Θράκης. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι το έργο των επιχειρήσεων σε μία περίοδο κατά την οποία έχουμε ελάχιστη έως και μηδενική κατανάλωση, σε ορισμένες περιπτώσεις, άρα και έλλειψη ρευστότητας».

Αναφορικά με την κίνηση της αγοράς κατά την εκπτωτική περίοδο η οποία άνοιξε σήμερα, εκφράζει την εκτίμηση ότι θα είναι πολύ συρρικνωμένη και η ζήτηση και η κατανάλωση. «Δεν προσδοκούμε σχεδόν τίποτα. Δυστυχώς αυτή την περίοδο νομίζω ότι οι προτεραιότητες των καταναλωτών είναι τελείως διαφορετικές», εξηγεί. Ωστόσο διαβεβαιώνει πως οι εμπορικές επιχειρήσεις θα κάνουν το καλύτερο καθώς δεν έχουν άλλα περιθώρια. «Θα είναι δελεαστικές οι τιμές αλλά από εκεί και πέρα θα δούμε την ανταπόκριση του κόσμου και βέβαια αν επέλθει αυτή η πολυπόθητη κανονικότητα ή ένα μέρος αυτής στη χώρα, τότε θα δούμε πώς αυτό θα λειτουργήσει στην τελική ζήτηση. Αν ο κόσμος νιώσει ασφάλεια τότε πιθανόν να έχουμε μία ανατροπή του δυσμενούς κλίματος άρα να προχωρήσουνε και σε αγορές» σημειώνει.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης και στο θέμα που έχει προκύψει στον τουρισμό της περιοχής με τις καταγγελίες για επιβράδυνση του ρυθμού έκδοσης βίζας σε Τούρκους επισκέπτες, απ΄ τα ελληνικά προξενεία σε Αδριανούπολη και Κωνσταντινούπολη. «Προκαλείται ζημία στον τουρισμό, η οποία θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι ανεπανόρθωτη. Σε μία περίοδο κατά την οποία το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία είναι ιδιαίτερα μεγάλο και παραδοσιακά παρουσιάζει έξαρση καθότι από την Πέμπτη 17 Ιουλίου ξεκινούν οι διακοπές των Τούρκων (στις 16 τελειώνει το ραμαζάνι και εισέρχονται στο μπαϊράμι) και η βόρεια Ελλάδα και οι περιοχές της Θράκης ετοιμάζονται να υποδεχτούν έναν τεράστιο όγκο Τούρκων επισκεπτών, αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα χορήγησης βίζας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη δική μας οικονομία».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημιχαήλ οι Τούρκοι συνεισφέρουν πολύ σημαντικά στην οικονομία της Θράκης καθώς παρουσιάζουν ένα εξαιρετικά καταναλωτικό προφίλ, τόσο σε επίπεδο τουριστικών υπηρεσιών, όσο και σε κατανάλωση προϊόντων. «Το 2013 απ’ το σύνολο των 836.000 Τούρκων επισκεπτών που μπήκαν στη χώρα περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Τούρκοι εισήλθαν στην Ελλάδα απ΄ το τελωνείο των Κήπων, που βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου Αλεξανδρούπολης. Αυτό είναι ένα πολύ – πολύ μεγάλο νούμερο, που αν θέλετε προσδίδει και το πόσο σημαντικοί είναι οι εν λόγω επισκέπτες στη δική μας περιοχή», επισημαίνει.

Τέλος ο κ. Χατζημιχαήλ χαρακτηρίζει ανυπόστατο, όσον αφορά στη Θράκη, δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές επιχειρήσεις επιλέγουν να πληρώνονται με λέβα από Βούλγαρους επισκέπτες τουρίστες λόγω της παρούσας οικονομικής κατάστασης της χώρας.