Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ θα διαδεχτεί τον Ντομινίκ Στρος Καν στο ανώτατο αξίωμα του ΔΝΤ. Τρεις είναι οι κυριότεροι λόγοι που κάνουν τους αναλυτές να την θεωρούν ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί:

1. Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών συσπειρώνει στο πρόσωπο της τις αναπτυγμένες οικονομίες της Δύσης. Το περασμένο Σάββατο ο βρετανός ομόλογός της προστέθηκε στον κατάλογο των υποστηρικτών της δηλώνοντας ότι θα ήθελε να δει για πρώτη φορά μία γυναίκα επικεφαλής του ΔΝΤ. Σήμερα ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κι δήλωσε «κατενθουσιασμένος» με την προοπτική να ηγηθεί η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ.

2. Οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν φαίνεται να δημιουργούν ένα κοινό μέτωπο, ώστε να διεκδικήσουν με αξιώσεις την διεύθυνση του ΔΝΤ. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η πρώτη υποψηφιότητα για τη θέση από το Μεξικό. Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Αγκουστίν Κάρστενς δηλώνει έτοιμος να αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Λαγκάρντ.
Όμως οι χώρες του BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) όπως και άλλες αναδυόμενες οικονομίες δεν συγκροτούν «συμπαγές μέτωπο» έναντι των δυτικών. Χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας όπως η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες και (ασφαλώς) η Σιγκαπούρη αναμένεται να στηρίξουν τον υπουργό Οικονομικών της Σιγκαπούρης Ταρμάν Σανμουγκαρατνάμ ενώ Κίνα και Ρωσία δεν έχουν μέχρι στιγμής ανοίξει τα χαρτιά τους αναφορικά με τη διαδοχή στο ΔΝΤ.

3.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα κρατήσουν τη συμφωνία κυρίων με την Ευρώπη, η οποία θέλει την τοποθέτηση Ευρωπαίου ως γενικού διευθυντή του ΔΝΤ.