«Δεν υπάρχουν οριζόντια μέτρα, όπως αυτά του 2010. Έχουμε, βέβαια, ένα ενιαίο μισθολόγιο. Στο ενιαίο μισθολόγιο θα αρθούν οι αδικίες που υπάρχουν στο σημερινό μισθολόγιο των δημοσιών υπαλλήλων. Αν θα γίνει άμεσα, ή σε μια μεταβατική περίοδο, θα τα δούμε, αλλά είναι προφανές ότι αυτές οι αδικίες θα αρθούν», υπογράμμισε ο υπουργός των Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει ένα δύσκολο έργο και τα καταφέρνει, σημειώνοντας ότι θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, υπογραμμίζοντας ότι «το ζήτημα της αναδιάρθρωσης είναι κάτι που επανέρχεται συχνά. Σας θυμίζω ότι πριν από μερικά χρόνια – και πέρυσι – επανερχόταν και η κατάρρευση του ευρώ, η έξοδός μας από την ευρωζώνη. Όπως δεν ίσχυε εκείνο, δεν ισχύει κι αυτό. Και αυτό διότι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης και ενός ‘κουρέματος’ του ελληνικού χρέους, θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το όφελος. Και το κόστος αυτό αφορά κυρίως τη χώρα μας, αφορά και τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Άρα ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι μια επιλογή, δεν μπορεί να είναι μια επιλογή, γιατί έχει τεράστιο κόστος στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχει κόστος στον πολίτη, στον πιο αδύναμο, έχει κόστος στην οικογένεια. Είναι μια επιλογή που πραγματικά δεν συμφέρει».

Είπε δε πως αν και στόχος είναι η έξοδος στις αγορές το 2011, με τα σημερινά επιτόκια αυτό είναι απαγορευτικό, αλλά πρόσθεσε ότι αν δεν είναι εφικτό φέτος, τότε θα γίνει στις αρχές του 2012.

Κληθείς να απαντήσει στην κριτική που ασκούν υπουργοί και βουλευτές τόνισε ότι ποτέ δεν σχολιάζει άλλους συναδέλφου, για φράσεις τους, που ερμηνεύονται έτσι ή αλλιώς.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Με ποια έννοια; Παρατηρούμε, τρίμηνο με τρίμηνο, (ότι) η ύφεση γίνεται πιο ρηχή. Οι δείκτες δείχνουν ότι το πιο μαύρο κομμάτι της ύφεσης το έχουμε περάσει και υπάρχει μια αρχή ανάκαμψης. Η χώρα θα είναι σε ύφεση όλο το 2011. Απλώς ελπίζουμε στο τρίτο – τέταρτο τρίμηνο, να έχουμε το πρώτο θετικό τρίμηνο. Θα δούμε που θα είναι αυτό», είπε.