Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση επεκτείνει στους επιτρόπους του Δημοσίου που είναι τοποθετημένοι στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών το δικαίωμα της αρνησικυρίας («βέτο») αναφορικά με αποφάσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών διευρύνονται οι αρμοδιότητες του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να «είναι εφικτή η ορθή και αποτελεσματική εποπτεία εφαρμογής των μέτρων ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Παράλληλα, επεκτείνεται το δικαίωμα αρνησικυρίας των επιτρόπων και στις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων που αφορούν στη «νομική ή χρηματοοικονομική κατάσταση» του εκάστοτε ιδρύματος.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου διευκρινίζεται ότι η παραπάνω διάταξη επεκτείνει το δικαίωμα του «βέτο» σε «αποφάσεις για συγχώνευση με άλλο πιστωτικό ίδρυμα ή για εξαγορά άλλου πιστωτικού ιδρύματος».

Εκτός αυτού, οι επίτροποι θα έχουν πρόσβαση εκτός από τα βιβλία και στοιχεία και στις εκθέσεις αναδιάρθρωσης και βιωσιμότητας και στα σχέδια για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της κάθε τράπεζας, καθώς και στην παρεχόμενη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το θέμα της ενίσχυσης των τραπεζών με επιπλέον 30 δισ. ευρώ, τα οποία το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να διοχετεύσει στην αγορά.