Δεν έκανε τη χάρη στους αναλυτές και η αγορά έκλεισε λίγο κάτω από τις 1.620 μονάδες (1.619,36 για την ακρίβεια), με το γενικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 2,93%. Σημειωτέον, ότι η αγορά βρέθηκε και χαμηλότερα στις 1.609 μονάδες. Οι τεχνικές στηρίξεις, σύμφωνα με τους αναλυτές, εντοπίζονται χαμηλότερα, δηλαδή δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσεγγίσει ο δείκτης τις 1.580 μονάδες.

Το αβέβαιο αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Ανγκέλα Μέρκελ, σε συνδυασμό με τα σενάρια που εκπορεύονται στον ξένο Τύπο για τη χρεοκοπία της Ελλάδας και της επιστροφής της στη δραχμή αποτελούν νέο πονοκέφαλο για τους επενδυτές.

Μπορεί σε επίπεδο δηλώσεων να φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας αλλά δεν παύει να αποτελεί πραγματικό γεγονός ότι οι τόκοι του χρέους ανέρχονται σε 185 δισ. ευρώ την ερχόμενη 5ετία!

Επιπρόσθετα, δυσμενώς επέδρασε στην αγορά το δεύτερο σε δέκα χρόνια ναυάγιο της συμφωνίας Εθνικής με την Alpha, ενώ από τη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών (πτώση πάνω από 3% για τον κλάδο την Τρίτη) προκύπτει ότι η πιστολιά που έπεσε και επικαλείται η κυβέρνηση ήταν μάλλον πυροτέχνημα.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με το φάσμα νέας πετρελαϊκής κρίσης, αφού λόγω των γεγονότων στη Λιβύη, το brent έχει εκτιναχθεί στα 108 δολάρια το βαρέλι. Υπό αυτά τα δεδομένα, μάλλον δικαιολογημένη είναι η αντίδραση των επενδυτών, σχολιάζουν χρηματιστές, ενώ το spread απογειώνεται την ίδια ώρα στα επίπεδα των 880 μονάδων βάσης.

Πτώση περίπου κατά 6% κατέγραψε η μετοχή του Τ.Τ., 5,31% η MPB, 4,79% η Κύπρου, 4,17% η Eurobank, 3,57% η Πειραιώς και λιγότερο Εθνική και Alpha, λίγο πάνω από 2%, που σημαίνει ότι ακόμα και τώρα μετά τις δηλώσεις των κ.κ. Κωστόπουλου (Alpha) και Ταμβακάκη (Εθνική) η αγορά δεν έχει πειστεί 100% για την ματαίωση της συμφωνίας.

Οι συναλλαγές ήταν αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με την Δευτέρα, με τον συνολικό τζίρο να διαμορφώνεται στα 134 εκατ. ευρώ. Κέρδη 10,20% για το Alter και τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι η πλευρά Κορωνιά βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις τράπεζες για την αντιμετώπιση των χρεών, ενώ με άνοδο έκλεισαν συνολικά 35 μετοχές, έναντι 147 που υποχώρησαν. Μεγάλες ήταν οι απώλειες για το Νεώριο μετά την αλλαγή κατηγορίας του στο Χ.Α. και T-Bank, με τις απώλειες στα υπόλοιπα χαρτιά να συνοδεύονται από πενιχρές συναλλαγές.

Πηγή: reporter.gr