Νέα μείωση της ανεργίας κατέγραψε η ελληνική οικονομία το 2024, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη της ICAP CRIF. Παρά τις διαχρονικές προκλήσεις, τα στοιχεία δείχνουν σταθερή βελτίωση στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας τις προβλέψεις για περαιτέρω αποκλιμάκωση του φαινομένου μέσα στο 2025.

«Η εικόνα της αγοράς εργασίας είναι βελτιωμένη για μία ακόμα χρονιά», δήλωσε η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, τονίζοντας ότι για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά ο δείκτης ανεργίας μειώθηκε, φτάνοντας το 10,1% το 2024 από 11,1% το 2023. Εκτιμάται πως εντός του 2025 η ανεργία θα επιστρέψει σε μονοψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά από το 2009, που ήταν 9,6%.

Όπως επισημαίνει: «Το ποσοστό ανεργίας παρουσιάζει συνεχή μείωση την περίοδο 2014-2024. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συνεχής καθοδική πορεία διατηρήθηκε και την περίοδο 2021-2022, μολονότι η οικονομική δραστηριότητα της χώρας ήρθε αντιμέτωπη με σημαντικούς κλυδωνισμούς (ενεργειακή κρίση, αύξηση πληθωρισμού). Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2024 παρατηρήθηκαν ήπιες διακυμάνσεις τόσο στο εργατικό δυναμικό (+40,5 χιλ.), όσο και στο μη οικονομικά ενεργό πληθυσμό (-59,6 χιλ.) σε σχέση με το 2023. Επομένως, προκύπτει ότι αξιόλογο μέρος του πληθυσμού που βρισκόταν εκτός της αγοράς εργασίας, εισήλθε σε αυτή το 2024. Συμπερασματικά, η μείωση της ανεργίας προήλθε, σε μεγάλο βαθμό, από την αύξηση της απασχόλησης, δεδομένου ότι ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας στην Ελληνική Επικράτεια παρέμεινε σχετικά σταθερός.

Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας αυτή διατήρησε και το 2024 την αναπτυξιακή της πορεία, με το ΑΕΠ (σε όρους όγκου) να καταγράφει αύξηση 2,3%, ποσοστό αντίστοιχο του 2023. Αξιοσημείωτο είναι πως ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ τα δύο τελευταία έτη ήταν υψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο αύξησης των χωρών της Ε.Ε. Επιπροσθέτως, η πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών της από σταθερές σε θετικές ενισχύει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών ως προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά την πρόβλεψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025, θεσμικοί φορείς εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αναπτυχθεί με παρόμοιο ρυθμό με των δύο τελευταίων ετών, της τάξης του 2,3%. Σαφέστατα η αναβάθμιση του αξιόχρεου των ελληνικών κρατικών ομολόγων επανατοποθετεί τη χώρα ως αξιόλογο επενδυτικό προορισμό κεφαλαίων, προσδίδοντάς της σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες. Έτσι, οι ίδιοι φορείς προβλέπουν περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας το οποίο αναμένεται να κυμανθεί στο 9,8%.»

Διαρθρωτικά προβλήματα και γεωγραφικές ανισότητες

Παρότι η συνολική εικόνα είναι ενθαρρυντική, εξακολουθούν να υφίστανται διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η υψηλή ανεργία των γυναικών (12,1% έναντι 7,5% των ανδρών) και των νέων, με τις ηλικίες 15-24 να παρουσιάζουν ποσοστά έως και 23%, παρά τη σημαντική πτώση από το 51,5% του 2014. Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 53,5% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι, με πολύ περιορισμένες πιθανότητες επανένταξης στην εργασία.

Σε επίπεδο περιφέρειας, η Κρήτη εμφανίζει τη χαμηλότερη ανεργία με 6,4%, ενώ το Νότιο Αιγαίο παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση, φτάνοντας το 15,5%, ανατρέποντας την εικόνα του 2023 όπου κατείχε το χαμηλότερο ποσοστό.

Το μορφωτικό επίπεδο επηρεάζει καθοριστικά

Η πλειοψηφία των ανέργων (41,8%) διαθέτει απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ οι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και κάτοχοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, 6,4% και 5% αντίστοιχα. Αντιθέτως, άτομα χαμηλής μόρφωσης αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση εργασίας.

Ο ρόλος της οικονομίας και του τουρισμού

Η σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού (2,7% το 2024) και η συνέχιση επενδύσεων, κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, δημιουργούν ευνοϊκές προοπτικές για την αγορά εργασίας. Καθοριστική ήταν και η συμβολή του τουρισμού, με 36 εκατ. αφίξεις και 21,7 δισ. ευρώ σε ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2024, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.