Την εκτίμηση ότι, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και κόπος για να βγει η Ελλάδα από τη κρίση, εκφράζει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο κ. Σάλλας, αναφέρει πως η δρομολόγηση της επίλυσης του δημοσίου χρέους, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου για τα 110 δισ. ευρώ που συζητείται, είναι ασφαλώς σε θετική κατεύθυνση, δεν σημαίνει όμως ότι θα μας βγάλει αυτόματα από την κρίση.

Θα χρειαστεί, προσθέτει, να επιμείνουμε με υπευθυνότητα στην πολιτική μείωσης των δαπανών και αποκατάστασης των εσόδων του προϋπολογισμού, ώστε να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιτρέψουν τη μείωση του χρέους.

Σχετικά με τις προτάσεις της Γερμανίας για κοινές πολιτικές σε επίπεδο ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, τονίζει ότι από τη στιγμή που έχουμε κοινό νόμισμα οφείλουμε να προχωρήσουμε και στη διαμόρφωση κοινής οικονομικής πολιτικής.

Όσον αφορά την πρόταση να ενσωματωθούν στα εθνικά Συντάγματα όροι για το ύψος του ελλείμματος, αναφέρει ότι η ενσωμάτωση ενέχει σημαντικούς κινδύνους ακόμη και πολιτικής αποσταθεροποίησης σε περίπτωση απρόβλεπτης κρίσης, για χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας με αδύναμες οικονομίες και εθνικά προβλήματα.