Ένα ποντάρισμα, με αφορμή τις αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, γνωστή και ως Fed, έφερε χαμόγελα στον Κρις (Χριστόφορος) Ρόκος, τον ελληνικής καταγωγής ζάμπλουτο trader, που έχει πετύχει κέρδη άνω του 1 δισ. δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος.

«Η Rokos Capital Management, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία της τάξης των 16 δισ. δολαρίων, έχει καταγράψει αύξηση 8,8% το 2024», γράφουν οι «Financial Times», επικαλούμενοι μία πηγή που έχει πρόσβαση στα στοιχεία.

Τα κέρδη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στο sell-off στις αγορές ομολόγων, καθώς οι επενδυτές προέβλεψαν ότι τα επιτόκια της Fed θα υποχωρήσουν πιο αργά από ό,τι αναμενόταν στα τέλη του περασμένου έτους.

Η καθαρή περιουσία του, σύμφωνα με το «Forbes», στις 26 Φεβρουαρίου ανερχόταν στο 1,5 δισ. δολάρια. Είναι 53 ετών, αυτοδημιούργητος, μένει στο Λονδίνο και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πώς κέρδισε το στοίχημα

Τον Δεκέμβριο, οι αγορές προεξοφλούσαν περίπου έξι μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέσα στο 2024 από το τρέχον επίπεδο του 5,25 στο 5,5%, αριθμός διπλάσιος από τις τρεις που υποδείκνυαν οι αξιωματούχοι της Fed. Ωστόσο, οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις προσδοκίες. Επί του παρόντος, αναμένουν τρεις ή τέσσερις μειώσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με την πρώτη κίνηση τον Ιούνιο.

Η ακρίβεια των στοιχημάτων της Rokos Capital Management οδήγησε σε υψηλές αποδόσεις, τη στιγμή που οι ανταγωνιστές της σημείωσαν πτώση ή πολύ μικρή άνοδο. Για παράδειγμα, η απόδοση του fund της Brevan Howard υποχώρησε κατά 2,1%, ενώ της Alpha Strategies ενισχύθηκε 2,4%.

Ο Ρόκος σημείωσε μεγάλα κέρδη το 2020 κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά στα τέλη του επόμενου έτους παρασύρθηκε από το ξεπούλημα του βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να πανικοβάλλονται ότι τα επιτόκια θα έπρεπε να αυξηθούν γρηγορότερα από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί. Ωστόσο, κατάφερε να γυρίσει τις απώλειες το αμέσως επόμενο έτος, κερδίζοντας πάνω από 50%.

Η πορεία του Κρις Ρόκος

Ο ίδιος ο Ρόκος είναι macro trader (δηλαδή προχωρά σε πιο μακροπρόθεσμες επενδυτικές κινήσεις), αλλά η Rokos Capital Management διαθέτει διαχειριστές χαρτοφυλακίου που διαχειρίζονται μετοχές, εμπορεύματα και τιτλοποιημένα προϊόντα. Το Bloomberg αναφέρει ότι το 2022 και το 2023 ήταν επίσης καλές χρονιές για την εταιρεία: οι αποδόσεις έφτασαν το 51% το 2022 και το 8,8% το 2023, το 2021, ωστόσο, ήταν -21%. Οι FT περιγράφουν τα στοιχήματα του Ρόκος ως «δυνατά», ωστόσο κάποιοι αναλυτές τα χαρακτηρίζουν «ασταθή». «Παίρνει μεγάλα στοιχήματα και αναλαμβάνει μεγάλες θέσεις και οι αποδόσεις ανεβοκατεβαίνουν σαν γιο γιο», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Ο Ρόκος ίδρυσε το δικό του hedge fund, το Rokos Capital Management το 2015. Ξεκίνησε την καριέρα του από την UBS στο Λονδίνο, ενώ έναν χρόνο αργότερα μετακόμισε στην Goldman Sachs ως trader ανταλλάξιμων επενδυτικών προϊόντων (swaps).

Στις αρχές του 2002, ο Ρόκος, μαζί με μία ομάδα επενδυτών και διευθυντών, παραιτήθηκαν για να ιδρύσουν μια νέα εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, την Brevan Howard. Ο Ρόκος ήταν ο «star trader» στην Brevan, άλλα μία διαφωνία με τον συνεργάτη και συνιδρυτή, Άλαν Χάουαρντ, τον οδήγησε στο να πάρει την απόφαση και να συνεχίσει μόνος του.

Χάρη στην πολυετή εμπειρία και στη φήμη που είχε ήδη αποκτήσει στον κλάδο, η νεοσύστατη εταιρεία του, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο επιτυχημένα hedge fund της Ευρώπης. Σήμερα απασχολεί περισσότερους από 250 υπαλλήλους.