Απαισιόδοξοι είναι οι βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες για όσα αναμένεται να συμβούν τον επόμενο 6μηνο, ενώ σε υψηλό ποσοστό βλέπουν τον τζίρο τους να πέφτει, σύμφωνα με τις μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), για τον περασμένο Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων επισήμαναν το Δεκέμβριο πως η κατάσταση τους είναι κακή σε ποσοστό 50% (σε σχέση με 53% τον προηγούμενο μήνα), καλή το 10% (14%) και ικανοποιητική το 40% (33%).

Για τους επόμενους έξι μήνες οι επιχειρήσεις εκτιμούν πως η κατάσταση τους θα είναι καλύτερη σε ποσοστό μόλις 9% (14%).

Χειρότερη εικόνα για το προσεχές εξάμηνο «βλέπει» το 55% (42%) των ερωτώμενων, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2009. Σε ό,τι αφορά στον τομέα απασχόλησης, μόλις το 5% (7%) δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις το μήνα που ακολουθεί. Όσον αφορά στον τζίρο, το 14% (19%) απάντησε ότι αυξήθηκε, το 61% (54%) πως μειώθηκε και το 25% (27%) ότι παρέμεινε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Δεκεμβρίου, ο δείκτης NGBI 500 κατέγραψε τη δεύτερη χαμηλότερη επίδοση του από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά και διαμορφώθηκε στο -34. Ίδια ακριβώς ήταν και η επίδοση του Ιουλίου και Νοεμβρίου 2010 (χειρότερα ήταν μόνο τον περσινό Ιούνιο).

Κατά κλάδο, τις πιο αρνητικές απαντήσεις έδωσαν οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι μεταποιητικές-βιομηχανικές. Στο ζήτημα της απασχόλησης οι εμπορικές έχουν την τάση μέσα στον επόμενο μήνα να κάνουν τις λιγότερες προσλήψεις ενώ οι μεικτές κρατούν τα «πρωτεία» στην πρόθεση απολύσεων και έπονται οι εμπορικές και οι μεταποιητικές-βιομηχανικές.

Την καλύτερη εικόνα αναδεικνύουν με τις απαντήσεις τους οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, που ανθίστανται καλύτερα στην κρίση, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους.