Η επενδυτική βαθμίδα είχε υπέρ προεξοφληθεί και τώρα το ελληνικό χρηματιστήριο προσγειώνεται στην πραγματικότητα. Από τις 1.259 μονάδες που ήταν το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, την ημέρα που ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας δίνοντας στην Ελλάδα εκ νέου, μετά από 13 χρόνια, την επενδυτική βαθμίδα, ο δείκτης έχει ήδη χάσει 8% και έχει βρεθεί στα επίπεδα των 1.150 μονάδων.

Η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι πανάκεια ούτε η εύκολη οδός αλλά η δύσκολη. Οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές που θα έρθουν στην Ελλάδα λόγω της επενδυτικής βαθμίδας έχουν την εμπειρία να αξιολογήσουν εταιρείες, προοπτικές και έργα. Και δε θα επενδύσουν τα κεφάλαιά τους εάν πρώτα δε διασφαλίσουν τις αποδόσεις τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι γρήγορα θα ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι, τις καλές εταιρείες από τις προβληματικές, υπερδανεισμένες ή/και υπερεκτιμημένες.

Η επενδυτική βαθμίδα θα επιφέρει ξεκαθάρισμα στο ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που σίγουρα χρειάζεται το επενδυτικό κοινό.