Καλοκαίρι, αναπόφευκτα, σημαίνει και κουνούπια. Αυτά τα ενοχλητικά έντομα μπορούν να μετατρέψουν μια ευχάριστη υπαίθρια εμπειρία σε έναν εφιάλτη με φαγούρα και… σημάδια. Ωστόσο, μπορεί κι εσείς εν αγνοία σας να κάνετε λάθη που προσελκύουν κουνούπια στις αυλές σας. Κατανοώντας και αποφεύγοντας αυτές τις κοινές παγίδες, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον χωρίς κουνούπια και να απολαύσετε τον υπαίθριο χώρο σας στο έπακρο.

1.Στάσιμο νερό

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που φέρνει τα κουνούπια στην αυλή σας είναι να αφήνετε στάσιμο νερό γύρω σας. Τα κουνούπια χρειάζονται νερό για να αναπαραχθούν και ακόμη και οι μικρότερες πισίνες μπορούν να γίνουν τόπος αναπαραγωγής. Να είστε προσεκτικοί με αυτό, όπως σε άδειες γλάστρες, κουβάδες, φραγμένες υδρορροές κ.λπ. Καθαρίζετε και αλλάζετε τακτικά το νερό σε πιάτα κατοικίδιων ζώων, διακοσμητικά σιντριβάνια και παιδικές πισίνες. Εξαλείφοντας αυτές τις πιθανές θέσεις αναπαραγωγής, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τους πληθυσμούς κουνουπιών στην αυλή σας.

2.Υπερτροφική βλάστηση

Τα κουνούπια αναζητούν σκιά και υγρασία, γεγονός που καθιστά την κατάφυτη βλάστηση ελκυστικό βιότοπο. Το ψηλό γρασίδι και οι πυκνοί θάμνοι παρέχουν κρυψώνες για τα κουνούπια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κουρέψτε τακτικά το γκαζόν σας, κόψτε τη βλάστηση και απομακρύνετε τα υπολείμματα για να δημιουργήσετε ένα λιγότερο ελκυστικό περιβάλλον για τα κουνούπια. Επιπλέον, σκεφτείτε να φυτέψετε φυτά που απωθούν τα κουνούπια, όπως λεβάντα, ή σιτρονέλα ή μελισσόχορτο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη φυσική αποτροπή των κουνουπιών.

Κήπος

3.Έλλειψη συντήρησης

Οι παραμελημένες αυλές με ασυντήρητες κατασκευές μπορεί να προσελκύσουν ακούσια κουνούπια. Οι βουλωμένες υδρορροές, οι διαρροές στις εξωτερικές βρύσες και οι κατεστραμμένες σήτες παρέχουν ευκαιρίες στα κουνούπια να βρεθούν στην αυλή σας.

4.Αφήνετε έξω φαγητό

Ο καθαρισμός μετά τα γεύματα σε εξωτερικούς χώρους μπορεί επίσης να διατηρήσει τον χώρο σας καθαρό και απαλλαγμένο από κουνούπια, γι’αυτό όσο κουρασμένοι κι αν είστε μετά από ένα γεύμα, μην το αμελήσετε.

Κουνούπια τσιμπάνε κοριτσάκι

5.Πάρα πολύ διοξείδιο του άνθρακα

Τα κουνούπια μπορούν να ανιχνεύσουν μια ποικιλία ενώσεων, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα – που σημαίνει ότι ο αέρας που εκπνέουμε τα καλεί στις αυλές μας. Γι’αυτό χρησιμοποιήστε αντικουνουπικά που περιέχουν ενεργά συστατικά.