Οργισμένα δηλώνουν τα φιλοζωικά σωματεία, καθώς η 12μελής ομάδα των κτηνιάτρων που ανέλαβαν τη μικρή Χασίγια υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, αναφέρει ότι η κατάλληλη λύση για τη μικρή λευκή τίγρη είναι να γίνει ευθανασία ώστε να σταματήσει να υποφέρει. Η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρεται στο θλιβερό περιστατικό παράνομης κατοχής και εγκατάλειψης της λευκής τίγρης στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, τη διαφαινόμενη ευθανασία και τις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας για την προστασία των ζώων.

«Η λύτρωση της Χασίγια από το μαρτύριό της πρέπει να γίνει ”χθες”» αναφέρει ο δασολόγος και μέλος της Διεύθυνσης Δασών, Νίκος Μπόκαρης ο οποίος έχει αναλάβει το χειρισμό της υπόθεσης της μικρής λευκής τίγρη που βρέθηκε εγκαταλελειμμένη έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, από μεριάς του ΥΠΕΝ.

Το κείμενο στην επίσημη σελίδα στο facebook «Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι» αναφέρει:

  • «Όλοι μας είμαστε σοκαρισμένοι και βαθύτατα λυπημένοι.
  • Επικοινωνήσαμε τώρα με τον Νίκο Μπόκαρη ,το στέλεχος της Διεύθυνσης Δασών στον οποίο έχει ανατεθεί από μεριάς ΥΠΕΝ ο χειρισμός της υπόθεσης της Χασίγια .
  • Έχουν ήδη ενημερωθεί με το πόρισμα των 12 κτηνιάτρων οι αρμόδιοι υπουργοί ΥΠΕΝ, ΥΠΕΣ και ΥΠΑΑΤ ,όπως και η αρμόδια Αντεισαγγελέας του ΑΠ.
  • Μέλημα όλων αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι να μην υποφέρει άλλο η Χασίγια .

Χαρακτηριστικά ο κ.Μποκαρης μας είπε.

Με 33 κατάγματα σε όλο της το κορμάκι, κάθε ανάσα της είναι ένας αφόρητος πόνος“.

Η λύτρωση της Χασίγια από το μαρτύριό της πρέπει να γίνει “χθες”.

Εγωκεντρικές και ανεύθυνες απόψεις δεν χωρούν σε ένα πραγματικό φιλόζωο.

  • Η πρόταση του κ.Μπόκαρη θα είναι να αφαιρεθεί στη συνέχεια από το τμήμα της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλίας η λάμα η το καρφί που υπάρχει στο πόδι της ,μήπως μπορέσουν να εξάγουν συμπεράσματα για το ποιοι είναι πίσω από αυτή τη τραγική ιστορία της Χασίγια.
  • Συμφώνησε επίσης ο αρμόδιος του ΥΠΕΝ ,ότι η παρακαταθήκη που μας αφήνει η μικρή τίγρης, είναι να βρεθούν οι εγκληματίες και να παταχθεί το παράνομο εμπόριο άγριας κ ήμερης ζωής στη χώρα μας.
  • Εκεί πρέπει να εστιάσουμε πλέον οι πάντες χάριν αυτής της ψυχής,που υπέφερε τα πάνδεινα από τους αδίστακτους έμπορους.
  • Πληροφορούμαστε, ότι γίνεται πολύ κουβέντα στο διαδίκτυο για το αν υπέστη ή όχι ανακοπή/ες το νεαρό ζώο.

Ναι υπέστη,όπως και ο κ.Μποκαρης μόλις μας επιβεβαίωσε αλλά και ο γιατρός μας στη 12 μελή.

  • Αλλά τι σημασία έχει αλήθεια αν υπέστη ή όχι; Θλιβόμαστε πραγματικά για το επίπεδο που διεξάγεται αυτή η συζήτηση στο διαδίκτυο .
  • Άλλου θα έπρεπε όλοι μας να εστιάσουμε τον προβληματισμό μας»

♦️Όλοι μας είμαστε σοκαρισμένοι και βαθύτατα λυπημένοι.♦️Επικοινωνήσαμε τώρα με τον Νίκο Μπόκαρη ,το στέλεχος της…

Posted by Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι. on Thursday, April 6, 2023

Οργή των ζωοφιλικών σωματείων για την πιθανή ευθανασία της Χασίγια

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας αναφέρει τα εξής:

Το πρόσφατο περιστατικό εγκατάλειψης μίας μικρής λευκής τίγρης στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με τους αυτονόητους συνειρμούς για την παράνομη διακίνηση και κατοχή αυτού, και την διαφαινόμενη σύμφωνα με τα ΜΜΕ ευθανασία του μας εξοργίζει όλους.

Είναι γνωστό ότι το παράνομο εμπόριο ζώων, άγριων αλλά και συντροφιάς, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το οργανωμένο έγκλημα. Η εκτιμώμενη αξία της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών εντός της ΕΕ ήταν τουλάχιστον 4,7 εκατ. Ευρώ το 2019, ενώ το από το 2017 πραγματοποιήθηκαν ετησίως κατά μέσο όρο στην ΕΕ περισσότερες από 6.000 κατασχέσεις άγριων ειδών τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της CITES. Παράλληλα, σε εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, εκτιμάται ότι 46.000 σκύλοι αποτελούν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Στην χώρα μας, σε κυβερνητικό επίπεδο, απουσιάζει η κουλτούρα προστασίας των ζώων. Η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των κτηνιατρικών αρχών και των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών, έχει συμβάλει στον εκμηδενισμό των ελέγχων και στην απόλυτη αναποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, είτε αφορούν την άγρια ζωή ή τα ζώα συντροφιάς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι, στην περιγραφή των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Προστασίας Ζώων της ΕΛ.ΑΣ., δεν περιλαμβάνεται η παρακολούθηση των υποθέσεων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, ένα θέμα που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή ο φορέας μας και ασκήθηκε και κοινοβουλευτικός έλεγχος από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. ΚΑΜΙΝΗ Γεώργιο και την ανεξάρτητη βουλευτή κα ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ Αγγελική.

Όσο ευχάριστα και να είναι τα εύηχα συνθήματα ως μέρος μίας ανέξοδης και αποτυχημένης επικοινωνιακής διαχείρισης, τόσο άχρηστα είναι για την πραγματική προστασία των ζώων, όπως για ακόμα μια φορά μας απέδειξε η περίπτωση του άτυχου ζώου που βρέθηκε, ως αντικείμενο, σε έναν κάδο απορριμμάτων…

Αντίθετα η πραγματική προστασία των ζώων επιτυγχάνεται, με επιμονή στη νομιμότητα και σεβασμό στην ευρωπαϊκή πρακτική, την οποία, η εθνική κυβέρνηση που ζητάει εκ νέου την ψήφο μας, έχει ήδη προσυπογράψει».

Οι αντιδράσεις στα social media

Η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Σημειώνεται, ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο τοποθετήθηκε με ανάρτηση στο Facebook και σημείωσε τα εξής:

«Την Τετάρτη 29 Μαρτίου συνεδρίασε η δωδεκαμελής επιτροπή κτηνιάτρων που ορίστηκε από το υπουργείο. Εκτιμήθηκαν όλα τα δεδομένα από τις ως τώρα εξετάσεις και την κλινική εικόνα του ζώου και διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασής του η οποία δεν αποκλείει το γεγονός εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, απειλητικών για τη ζωή του.

Θεωρήθηκε αναγκαία, η άμεση διενέργεια περαιτέρω διαγνωστικών εξετάσεων, οι οποίες θα συμβάλουν καθοριστικά στην ασφαλέστερη τελική διάγνωση και πρόγνωση.

Για το λόγο αυτό, χθες Πέμπτη 30 Μαρτίου, το ζώο μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο εντός Αττικής, όπου λήφθηκαν δείγματα βιοψίας οστών.Το ληφθέν βιολογικό υλικό στάλθηκε για ιστοπαθολογικές εξετάσεις στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, του τμήματος Κτηνιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Καρδίτσα.

Άμεσα, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, η επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την περαιτέρω διαχείριση του».

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου συνεδρίασε η δωδεκαμελής επιτροπή κτηνιάτρων που ορίστηκε από το υπουργείο. Εκτιμήθηκαν όλα τα…

Posted by Αττικό Ζωολογικό Πάρκο – Attica Zoological Park on Friday, March 31, 2023