Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και η εταιρεία ηλεκτρικών ειδών «Ηλεκτρονική» συνεργάζονται εδώ και ένα χρόνο με στόχο τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των καταστημάτων της εταιρείας, καθώς και την προώθηση της οικολογικής συνείδησης σε εργαζόμενους και πελάτες.

«Το οικολογικό αποτύπωμα είναι το μέτρο όλης της επίπτωσης της εταιρείας (ενέργεια, απορρίμματα, κατανάλωση χαρτιού, μελανιού, νερού, κ.α) στο περιβάλλον», εξήγησε ο γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού εταιρεία και οργάνωση. Συνέχισε λέγοντας, ότι «η μελέτη ξεκίνησε από τη WWF Ελλάς σε ένα κατάστημα της “Ηλεκτρονικής”. Έγινε καταγραφή του αποτυπώματος και ακολούθησαν οι προτάσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης».

Οι ενέργειες για τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή στο κατάστημα της Νέας Ερυθραίας και σε λίγο αυτό θα επιτευχθεί και στα καταστήματα της Πάτρας και της Γλυφάδας.

Η υλοποίηση του προγράμματος σε όλα τα καταστήματα της αλυσίδας της «Ηλεκτρονική» είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος. Αλλαγή λαμπτήρων, κλιματιστικών, πιο αποτελεσματική χρήση της ενέργειας, αναδιάταξη των εκθεμάτων, μείωση του φωτισμού των βιτρινών αποτελούν κάποια από τα μέτρα, που εφαρμόσθηκαν.

Κάποιες άλλες δράσεις που πηγάζουν από τη συνεργασία αφορούν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εργαζομένων και καταναλωτών. Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εργαζόμενους, ώστε οι ίδιοι να ενεργοποιούνται σε περιβαλλοντικά ζητήματα και να συμβουλεύουν τους πελάτες ως προς τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών πριν (να επιλέγουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους) και μετά την αγορά (για την εξοικονόμηση ενέργειας της συσκευής). Επίσης, θα παρέχεται ενημερωτικό υλικό της WWF Ελλάς σε ειδικά «eco points» σχετικά με καμπάνιες της WWF Ελλάς, όπως η «Ώρα της Γης» και δράσεις για τα δάση.

Τέλος, η «Ηλεκτρονική» και η WWF Ελλάς στράφηκαν προς τον εκπαιδευτικό κόσμο για τον εμπλουτισμό του προγράμματός τους. Διεξάγουν μαθητικό διαγωνισμό σε διάφορα σχολεία για την ανάδειξη της Οικιακής Συσκευής του Μέλλοντος μέσα από τα μάτια των παιδιών. Θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2011. Παράλληλα, συνεργάζονται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τον ορισμό των παραγόντων, που καθορίζουν το οικολογικό αποτύπωμα μιας συσκευής και τον χαρακτηρισμό της με ειδικό πράσινο σήμα.