Σε μια πρόσφατη βαθιά κατάδυση στη «ζώνη του λυκόφωτος », ένα υποβρύχιο που βρισκόταν εκατοντάδες μέτρα κάτω από το νερό κινηματογράφησε ένα ασυνήθιστο πλάσμα με χρώμα φρούτου: Ένα κατακόκκινο καλαμάρι-φράουλα με απόκοσμα μάτια, το ένα μικρό και μαύρο και το άλλο μεγάλο, βολβοειδές και πράσινο.

Αδιαφορώντας για τη βιντεοκάμερα, το καλαμάρι φράουλα (Histioteuthis heteropsis) περιπλανιόταν στο σκοτεινό σπίτι του στον ωκεανό, περιστρέφοντας και καμπυλώνοντας περιστασιακά τα οκτώ άκρα και τα δύο πλοκάμια του, καθώς τα φανταστικά λευκά πτερύγιά του κυμάτιζαν.

«Τα βλέπουμε συχνά (ίσως μία κατάδυση στις τέσσερις), αλλά δεν είναι καθόλου άφθονα», δήλωσε στο Live Science ο Bruce Robison, ανώτερος επιστήμονας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ενυδρείου του Monterey Bay (MBARI).

Καλαμάρι με παράξενα μάτια

Το καλαμάρι-φράουλα εντοπίστηκε σε βάθος 725 μέτρων

Οι ερευνητές που ελέγχουν ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV), γνωστό ως Doc Ricketts – ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο εξοπλισμένο με βίντεο εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας ανάλυσης 4Κ – εντόπισαν το καλαμάρι στο φαράγγι Monterey στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας. Το φαράγγι, που φιλοξενεί ποικίλη θαλάσσια ζωή, έχει σχεδόν το ίδιο βάθος με το Grand Canyon, καθιστώντας το ένα από τα βαθύτερα υποθαλάσσια φαράγγια στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, σύμφωνα με το MBARI.

Καλαμάρι με παράξενα μάτια

Ο μανδύας του καλαμαριού φράουλα (το σώμα, χωρίς τα μάτια ή τα εξαρτήματα) μπορεί να φτάσει σε μήκος έως και 13 εκατοστά. Η ομάδα του MBARI έγραψε στο Twitter για τη συνάντηση στις 23 Μαρτίου, λέγοντας: «Φρέσκο από τα βάθη! Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης κατάδυσης στα βαθιά, η ομάδα μας συνάντησε έναν από τους πιο αξιοσημείωτους κατοίκους της ζώνης του λυκόφωτος του ωκεανού: το καλαμάρι φράουλα (Histioteuthis heteropsis). Εντοπίσαμε αυτό το βυσσινί κεφαλόποδο σε βάθος 725 μέτρων στο φαράγγι Μοντερέι».

Σε ένα δεύτερο tweet, η ομάδα σημείωσε ότι «Το καλαμάρι φράουλα έχει ένα μεγάλο μάτι και ένα μικρό μάτι. Μαζί, αυτό το απίθανο ζευγάρι βοηθά το καλαμάρι να κυνηγήσει για τροφή στη ζώνη του λυκόφωτος του ωκεανού. Το μεγάλο αριστερό μάτι κοιτάζει προς τα πάνω για να εντοπίζει τις σκιές που ρίχνει η λεία στα αμυδρά φωτισμένα νερά πάνω από αυτό».

Το καλαμάρι φράουλα δεν πήρε το όνομά του μόνο από το κόκκινο χρώμα του- το κεφαλόποδο έχει σκούρες κηλίδες στο κόκκινο σώμα του που μοιάζουν με μικροσκοπικούς σπόρους φράουλας. Αυτές οι κηλίδες είναι στην πραγματικότητα φωτοφόρα, ή όργανα που παράγουν φως μέσω μιας χημικής αντίδρασης ή μέσω συμβιωτικών λαμπερών βακτηρίων.

Το καλαμάρι φράουλα χρησιμοποιεί τα φωτοφόρα του για να αντιφωτιστεί, δηλαδή χρησιμοποιεί αυτό το φως για να ταιριάξει με το περιβάλλον του ως μια μορφή καμουφλάζ. Αυτό βοηθά το καλαμάρι να αποφύγει τα αρπακτικά που διαφορετικά θα μπορούσαν να δουν τη σκοτεινή του όψη στη σκοτεινή ζώνη του λυκόφωτος, δήλωσε ο Robison.