Η υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ, δεν μένει αλώβητη από την κλιματική αλλαγή, καθώς ο παγετώνας South Col, λιώνει με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με μελέτη που προειδοποιεί ότι το γρήγορο λιώσιμο των παγετώνων σε ορισμένα από τα υψηλότερα σημεία της Γης θα μπορούσε να επιφέρει επιδείνωση των κλιματικών επιπτώσεων.

Όπως μεταδίδει το CNN, πάγος που χρειάστηκε περίπου 2.000 χρόνια για να σχηματιστεί στον παγετώνα South Col έλιωσε σε περίπου 25 χρόνια, περίπου 80 φορές πιο γρήγορα από ό,τι σχηματίστηκε.

Μια ομάδα επιστημόνων και ορειβατών, συμπεριλαμβανομένων έξι ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Maine, επισκέφτηκαν τον παγετώνα το 2019 και συνέλεξαν δείγματα. Εγκατέστησαν επίσης τους δύο υψηλότερους αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς στον κόσμο για να συλλέξουν δεδομένα και να απαντήσουν σε μια ερώτηση: επηρεάζονται οι πιο απρόσιτοι παγετώνες της Γης από την κλιματική αλλαγή που συνδέεται με τον άνθρωπο;

«Η απάντηση είναι ένα ηχηρό ναι, και αυτό είναι πολύ σημαντικό από τα τέλη της δεκαετίας του 1990», δήλωσε ο Paul Mayewski, επικεφαλής της αποστολής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστήμιο του Maine.

Έβερεστ

Η απώλεια πάγου έγινε πιο έντονη στα τέλη της δεκαέτιας του 1990

Η έρευνα έδειξε ότι ο παγετώνας συρρικνώθηκε περίπου 55 μέτρα τα τελευταία 25 χρόνια. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η αλλαγή θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 1950, ωστόσο η απώλεια πάγου ήταν πιο έντονη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Αυτή η αλλαγή σημαίνει ότι ο παγετώνας δεν μπορεί πλέον να αντανακλά την ακτινοβολία από τον ήλιο, καθιστώντας το λιώσιμο πιο γρήγορα. Ρόλο στο λιώσιμο παίζουν ακόμα η πτώση των επιπέδων σχετικής υγρασίας και οι ισχυροί άνεμοι.

Σημειώνεται ότι η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Portfolio Journal Climate and Atmospheric Science.