Η ζέστη είναι έντονη, το έδαφος εντελώς άνυδρο. Αντί να αποχαιρετήσουν τα κάποτε καταπράσινα παρτέρια τους και τους ολοζώνταντους κήπους τους, ορισμένοι κάτοικοι της Καλιφόρνια βρήκαν μια άλλη λύση: βάφουν τα ξεραμένα φυτά… πράσινα!

Μοιάζει με ένα «μακιγιάζ» για κήπους, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, «που με ένα απλό πάτημα του ψεκαστικού επιτρέπει στα παρτέρια να αποκτήσουν και πάλι το ζωηρό πράσινο χρώμα τους μπροστά στα μάτια των περήφανων ιδιοκτητών τους».

Η κάπως παράδοξη αυτή πρακτική γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής μεταξύ των κατοίκων της Καλιφόρνια, καθώς η Πολιτεία διανύει τον 4ο χρόνο μεγάλης ξηρασίας.

Η Paula Pearson που ζει στο Escondido, βόρεια του Σαν Ντιέγκο, έβγαλε εκτός λειτουργείας το αυτόματο πότισμα, ύστερα από τα πρωτοφανή μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης νερού που ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Jerry Brown.

Αναπόφευκτα ο κήπος της απέκτησε ένα χρώμα ώχρας αλλά εκείνη είναι αποφασισμένη να αντισταθεί στους νόμους της φύσης.

«Αν ήθελα να βλέπω κίτρινα χρώματα θα έβαζα εδώ πέτρες. Το γρασίδι υποτίθεται πως πρέπει να είναι πράσινο», λέει στο AFP, εξηγώντας γιατί επέλεξε να… βάψει τον κήπο της. «Μου αρέσει πολύ, αυτό το χρώμα είχε το γκαζόν μου όταν το πότιζα κάθε μέρα. Μου αρέσει πολύ, έχω ενθουσιαστεί».

Την πρώτη φορά που άκουσε για τη μέθοδο αυτή γέλασε αλλά στη συνέχεια αναγνώρισε πως μπορεί να ήταν μια καλή ιδέα.  

«Θέλουμε να έχουμε τον τέλειο κήπο, είναι η αντανάκλαση του εαυτού μας», δήλωσε ο  Jim Power, ιδρυτής της εταιρείας LawnLift που ειδικεύεται στο βάψιμο κήπων.

«Είναι σαν να είναι συνέχεια βρώμικο το αυτοκίνητό σου ή το σπίτι σου ακατάστατο ή ο κήπος σου απεριποίητος και απότιστος. Δείχνει πως δεν νοιάζεσαι. Ο κόσμος θέλει ο κήπος του να είναι ωραίος και αυτή είναι μια στιγμιαία λύση για αυτό το πρόβλημα», εξηγεί.

Η ξηρασία που πλήττει την Καλιφόρνια έχει οδηγήσει πολλούς κατοίκους και στην αντικατάσταση φυτών που θέλουν συχνό πότισμα με φυτά που δεν έχουν ανάγκη πολύ νερό, όπως κάκτους και αγαύες.

Ορισμένες πόλεις της Καλιφόρνιας προσφέρουν οικονομικά κίνητρα, όπως το Λος Άντζελες που λάνσαρε το σχέδιο «Cash for Grass», προσφέροντας στους κατοίκους ένα με 2 δολάρια για κάθε τετραγωνικό πόδι γκαζόν που αντικαθιστούν με κάτι που δεν χρειάζεται πολύ πότισμα.

Στο Σαν Φρανσίσκο διοργανώνεται διαγωνισμός για τον πιο… άσχημο κήπο. Ο νικητής του διαγωνισμού «Ugliest Yard» θα κερδίσει ολική αναμόρφωση του κήπου του με φυτά που αντέχουν στις συνθήκες ξηρασίας.

 Σύμφωνα με τον Power, η «βαφή» του γκαζόν είναι μη τοξική, διαρκεί 12 εβδομάδες και είναι και… αδιάβροχη- αν και δεν φαίνεται πιθανό να υπάρξει νερό που θα την «ξεπλύνει».

«Οι πωλήσεις μας διπλασιάστηκαν από τον Μάρτιο πέρσι έως τον Μάρτιο φέτος, είμαστε 150% ψηλότερα σε σχέση με πέρσι και το αποδίδουμε στην ξηρασία», προσθέτει.

Έχει επίσης πελάτες στον Καναδά και πριν λίγες εβδομάδες πελάτης του κατέβαλε 15.000 δολάρια για μια δουλειά στην Αλγερία!