Σύμφωνα με νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε σχετικό νομοσχέδιο, ένα μικρό ποσοστό που αφορά οικοδομικούς συνεταιρισμούς με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο προ του έτους 1975, θα μπορούν να χτίσουν στις ιδιοκτησίες τους, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να ανταλλάξουν την έκταση που καταλαμβάνουν σε δάσος ή δασική έκταση, με άλλη δημόσια χορτολιβαδική έκταση που χτίζει.

Με το νομοσχέδιο – σκούπα που φέρνει το ΥΠΕΚΑ, με τίτλο “Περιβαλλοντική Αναβάθμιση και Ιδιωτική Πολεοδόμηση – Βιώσιμη Ανάπτυξη Οικισμών – Ρυθμίσεις Δασικής Νομοθεσίας”, έρχονται όλες οι αλλαγές.

Εκτιμάται ότι η έκταση των οικοδομικών συνεταιρισμών ξεπερνά τα 100.000 στρέμματα. Από αυτούς το 50% έχουν προβλήματα με την πολεοδόμηση.

Ειδικά στην Αττική, οι μισοί συνεταιρισμοί (50%) βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι 14%, όπου 22 οικοδομικοί συνεταιρισμοί καταλαμβάνουν περί τα 50.000 στρέμματα.

Το νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει λύση σε όσους οικοδομικούς συνεταιρισμούς έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις ή έχουν ήδη δικαιωθεί από τα δικαστήρια.

Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούν να εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο προ του έτους 1975 που δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί, οι οποίοι είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες δασών, δασικών εκτάσεων, και γενικότερα εκτάσεων μη υπαγόμενων στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, πριν την έναρξη ισχύος του Συντάγματος του 1975. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 20 συνεταιρισμοί στην Αττική.

Οι συγκεκριμένοι συνεταιρισμοί για να μπορέσουν να οικοδομηθούν θα πρέπει:
– 50% της έκτασης να αποδίδεται κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο
– οι οικοδομήσιμοι χώροι να μην υπερβαίνουν το 25% της έκτασης
ένα 25% να παραμένει ελεύθερο προκειμένου να χωροθετούνται δρόμοι, ελεύθεροι χώροι κ.ά.
Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, ποσοστό τουλάχιστον 50% της υπό ρύθμισης έκτασης περνά στη κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, και ειδικότερα στη διαχείριση δασικών υπηρεσιών, με την αποδιδόμενη έκταση (είτε ενιαία, είτε διαιρετή σε τμήματα) να είναι επιφάνειας μεγαλύτερης ή τουλάχιστον ίσης των 10 στρεμμάτων. Ενώ επί του συνόλου αυτού, το υπόλοιπο 50% θα πρέπει να αξιοποιηθεί για χώρους πρασίνου, σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους του σχεδίου νόμου.

Για τη διαδικασία πολεοδόμησης θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα.

Για όσους οικοδομικούς συνεταιρισμούς δημιουργήθηκαν μετά το 1975, θα δίδεται η δυνατότητα ανταλλαγής της δασικής έκτασης που καταλαμβάνουν με άλλη δημόσια χορτολιβαδική έκταση. Με άλλα λόγια, ο συνεταιρισμός θα παραχωρεί στο Δημόσιο δάσος ή δασική έκταση προκειμένου να την ανταλλάξει με δημόσια χορτολιβαδική έκταση, την οποία θα μπορεί να πολεοδομήσει. Στις ανταλλάξιμες εκτάσεις το ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνει και εγκαταλελειμμένους οικισμούς.