Ψάχνουμε λάθος για εξωγήινη ζωή

Τι υποστηρίζει ένας αστρονόμος σε πρόσφατη έρευνά του


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
17:27
08/06/2014
Ψάχνουμε λάθος για εξωγήινη ζωή
9
loading

Δεδομένου ότι είναι απίθανο να κάνουμε –ως ανθρώπινο γένος- μια επίσκεψη σε κάποιο εξωπλανήτη στο άμεσο μέλλον, οι αστρονόμοι αναζητούσαν εδώ και καιρό αν είναι δυνατό να ανιχνεύσουν έστω και ένα απλό σημάδι ύπαρξης εξωγήινης ζωής από απόσταση.

Πολλοί πιστεύουν ότι η ισχυρότερη ένδειξη θα ήταν η ανακάλυψη οξυγόνου και μεθανίου στον ίδιο οργανισμό. Επίσης, ότι η πιθανότητα εύρεσης ενός τέτοιου σημαδιού ζωής είναι πιο μεγάλη σε έναν πλανήτη παρόμοιο με τη γη, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι σαν τον ήλιο.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα όμως, οι αστρονόμοι που ήλπιζαν όλα τα παραπάνω μάλλον… θα πάρουν μια απογοήτευση, καθώς όπως υποστηρίζουν ερευνητές δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το οποιοδήποτε τέτοιο «σημάδι», είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα εξωγήινης ζωής.

Το πρόβλημα, όπως αποδεικνύεται, είναι ότι η ατμόσφαιρα μιας έξω-σελήνης θα είναι δυσδιάκριτη από αυτή του πλανήτη γύρω από τον οποίο περιφέρεται.

Αναζητώντας τον E.T.

Η αναζήτηση εξωγήινης ζωής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι αστρονόμοι πρέπει αρχικά να αρχίσουν να ψάχνουν για ένα αστέρι που έχει τους δικούς του πλανήτες.

Στη συνέχεια, πρέπει να βεβαιωθούν ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς περιφέρεται σε τροχιά γύρω από αυτό το αστέρι στην κατοικήσιμη ζώνη -μια περιοχή γύρω από το αστέρι στην οποία υποθέτουμε ότι θα μπορούσε να υπάρχει νερό σε υγρή κατάσταση.

Τέλος, θα πρέπει να καταγράψουν ότι το αχνό φως που προέρχεται από το λαμπερό αστέρι και αντανακλάται έξω από τον εξωπλανήτη, έχει περάσει μέσα από την ατμόσφαιρά του.

Αυτό το αχνό φως, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του The Time, ακόμη κι αν είναι μερικά φωτόνια, όταν συγκριθεί με το φως από το μητρικό άστρο είναι αρκετό για να δώσει κάποιες πληροφορίες στους επιστήμονες για τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα αυτού του πλανήτη.

Η ζωή όπως τη γνωρίζουμε δημιουργεί δύο αέρια, που σε διαφορετική περίπτωση δε θα ήταν παρόντα στην ατμόσφαιρα την ίδια στιγμή – το οξυγόνο από τη φωτοσύνθεση και το μεθάνιο από τα μικρόβια.

Φρούδες ελπίδες

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, ο επιστήμονας Hanno Rein από το πανεπιστήμιο του Τορόντο και οι συνεργάτες του, αναρωτήθηκαν γύρω από το τι άλλο θα μπορούσε να «μιμηθεί» αυτή τη «βιο-σφραγίδα».

Ενώ εργαζόταν επάνω στα σημάδια που θα μπορούσαν να δείχνουν την ύπαρξη ζωής, αλλά δεν είναι ζωή, ο Rein βρήκε ένα πολύ σημαντικό: τα έξω-φεγγάρια.

Σύμφωνα με τον Rein οι παρατηρητές από τη Γη δε θα είναι σε θέση να πουν αν τα σημάδια μεθανίου και οξυγόνου προέρχονται από ένα και μόνο ουράνιο σώμα, ή από δύο κοντινούς κόσμους.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί γιατί, ενώ η Γη έχει μία Σελήνη, υπάρχει η περίπτωση οι εξωπλανήτες να έχουν περισσότερα από ένα φεγγάρια.

Αν λοιπόν, και αυτά τα δύο ουράνια σώματα έχουν μια ατμόσφαιρα και στις ατμόσφαιρές τους ο εξωπλανήτης έχει οξυγόνο και το έξω-φεγγάρι μεθάνιο (ή αντίστροφα), τότε κάποιος παρατηρητής από τη Γη αυτό που θα δει θα είναι ένα σημάδι (βιο-σφραγίδα) ύπαρξης οξυγόνου και μεθανίου μαζί.

Κι ενώ αυτό θα φανεί ως απόδειξη ύπαρξης ζωής, στην πραγματικότητα θα είναι τα αέρια που παράγονται από μη ζωντανές διαδικασίες σε δύο διαφορετικά ουράνια σώματα. Κι από τη στιγμή που δε μπορούν να αλληλεπιδράσουν, θα φτάνουν σε υψηλά επίπεδα.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Rein «ακόμη κι αν με κάποιο τρόπο είχαμε βρει ένα τρόπο για να εντοπίζουμε τα έξω-φεγγάρια, δε θα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τη διαφορά στις ατμόσφαιρές τους, δεδομένης της περιορισμένης ποσότητας φωτός που φτάνει σε εμάς».

Η έρευνα αυτή δείχνει, ότι ίσως δε θα πρέπει να αναζητούμε μια εξωγήινη ζωή αποκλειστικά σε ένα μόνο μέρος.

Ο Rein επισημαίνει ότι οι πιθανότητες εξάλειψης αυτών των ψευδών θετικών «βιο-υπογραφών» αυξάνουν όσο το αστέρι γίνεται σκοτεινότερο ή μελετώνται μεγαλύτεροι πλανήτες.

Ίσως, λοιπόν, η εξωγήινη ζωή να μην είναι μόνο διαφορετική από αυτήν που υπάρχει στη Γη, αλλά και να κατοικεί σε ένα μέρος που δε μοιάζει με τη Γη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Πέτρος11111

  Μακάρι πάντως ποτέ να μην έρθουμε σε επαφή με εξωγήινους, διότι έτσι και πάρουν πρέφα ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι, και η ελιά με ντοματοσαλάτα σκοπεύει να τους Ελληνοποιήσει εαν την ψηφίσουν, το θέμα των λαθρό θα πάρει άλλη τροπή. Θα μας κλέβουν τις δουλειές και το μεροκάματο οι εξωγήινοι, ενώ οι μισοί κάτοικοι της Αθήνας θα είναι Ελληνοποιημένοι *εξωμετανάστες με πράσινη φάτσα και σουβλερά αυτιά!

  1. avatar EKSWGHINOS

   ΜΗ ΓΙΝΕΣΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ...ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ! ΕΕΕ... ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΟΝΤΑ ΧΑΧΑΧ.

 2. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

  ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΖΩΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ !! ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ !! ΑΜΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΛΛΟΥ ΖΩΗ Ή ΜΟΡΦΗ ΕΛΛΟΓΗΣ ΖΩΗΣ , ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ !!

  1. avatar Πέτρος11111

   homo similis lupus. O πιλότος Frederick Valentich ένα από τα θύματα των εξωγήινων και ενδογήινων φυλών 21 Οκτωβρίου 1978. (τώρα η Beverly Eckert άλλη φάση, αυτήν την σιώπισαν οριστικά διότι πήγε στον Ομπάμα, να ζητήσει έρευνες για την 9 11. Πήρε από τον Αμερικάνο πρόεδρο ένα υπέροχο δωράκι για την επίσκεψη. Ένα αεροπορικό εισητήριο σε ένα ταξίδι που τελικά αποδείχτηκε χωρίς γυρισμό λίγες μέρες μετά)

   1. avatar Luna

    Τι είναι ο homo similis lupus? Αν θυμαμαι καλά τα λατινικά μου ακούγεται κάτι σαν "άνθρωπος παρόμοιος λύκος"???? Τo googlαρα αλλά δεν μου έβγαλε κάτι...

    1. avatar Πέτρος11111

     Λούνα γράψε λάθος pulus-το ορθόν. Homo similis pulus - που σημαίνει απλά - ο άνθρωπος έχει γεύση κοτόπουλο. Μότο των εξωγήινων. Απλά γκούγκλαρε την λατινική αυτή έκφραση, ώστε να αρχίσεις και συ να βγαίνεις σιγά σιγά από τις 'θεωρίες μη ύπαρξης συνομωσίας' και να έρθεις στον ρεαλισμό της υπάρχουσας συνομωσίας σε εξέλιξη. Μακριά από ερημικές απομονωμένες περιοχές σε Νεμπράσκα ακόμα και Σιβηρία, γιατί ο Λιακόπουλος θα πάψει να σου φαίνεται φαφλατάς και θα σου γίνει εφιάλτης.

  2. avatar Πέτρος11111

   μετά την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, απαίτησαν επαφές με τον αμερικάνο πρόεδρο για να μπουν τα πράγματα σε τάξη με την πηρυνική ενέργια. Αμερικάνοι και Ρωσοι ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με ως και 8 διαφορετικές φυλές εξωγήινων η ενδογήινων. Μακριά από απομονομένες περιοχές σε Νεμπράσκα και αλλού όπου έχουν υπόγειες βάσεις, διότι δεν το χουν σε τίποτα εκτός από γελάδια να απαγάγουν και ανθρώπους, όπως έχεις συμβεί και με πιλότους εν πτήσει κάποιες δεκαετίες πριν

 3. avatar bill

  Τράβα μια βόλτα στη βουλή, ολόκληρος στρατός.

 4. avatar SYC

  καλά μας πείσατε.
  Για σκεφτήτε όμως κι αυτό:
  Έστω ότι ανακαλύπτουμε ζωή σε έναν πλανήτη ας πούμε μερικές δεκάδες έτη φωτός μακρυά(κοντά μας δηλαδή). Μέχρι να φτάσουμε εκεί θα χρειαστούμε μερικές χιλιάδες χρόνια με την υπάρχουσα τεχνολογία μας άρα όταν "προσγειωθούμε" στον πλανήτη αυτόν θα βρούμε κάτι άλλο από αυτό που "είδαμε" με τα τηλεσκόπια, τα οποία να σημειώσουμε ότι μας "δείχνουν" καταστάσεις του ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ του μέρους που εστιάζουν.
  Με απλά λόγια οι εξωγίηνοι είναι ήδη εδώ, ζουν ανάμεσά μας!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει