Σε ένα απέραντο εργοτάξιο έχει μετατραπεί η πανέμορφη παραλία της Χαμολιάς που δεσπόζει στην ανατολική Αττική, ανάμεσα στη Βραυρώνα και το Πόρτο Ράφτη, καθώς όπως μαρτυρούν και οι σχετικές φωτογραφίες, μεσούντος του καλοκαιριού αντί οι λουόμενοι να απολαμβάνουν τα καταγάλανα νερά της βλέπουν μπουλντόζες να πηγαινοέρχονται και τα συνεχίζεται η δημιουργία του τεράστιου αγωγού στον οποίο θα καταλήγουν τα λύματα από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, από εκείνο το σημείο θα ξεκινούν οι σωλήνες μήκους 53 χλμ. που θα καταλήγουν στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Μαρκόπουλου στο οποίο ανήκει και η περιοχή της Χαμολιάς, κάτι που όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ίδιος ο δήμαρχος Μαρκόπουλου Μεσογαίας κ. Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης τονίζει πως «τα πάντα αποφασίστηκαν όχι απλώς χωρίς τη συγκατάθεσή μας δεν μας ζητήθηκε ούτε καν η γνώμη». Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι με την υποβάθμιση της περιοχής τους και έχουν ξεκινήσει μια σειρά από κινητοποιήσεις ενώ και ο δήμος προσφεύγει νομικά κατά των ιθυνόντων, καθώς το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας κατασκευάζεται με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής και ακολούθως η ΕΥΔΑΠ θα αναλάβει τη διαχείρισή του. «Ζούμε σε ένα από τα ωραιότερα μέρη της Αττικής αλλά σύντομα θα δούμε τον τόπο μας να μετατρέπεται στην ωραιότερη χαβούζα» δηλώνουν οι δημότες που από τον Σεπτέμβριο ετοιμάζονται να βγουν και πάλι στους δρόμους όπως το είχαν πράξει και πριν από περίπου ένα μήνα.

Όπως υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες, υπάρχουν δύο μελέτες που θα έβαζαν τέλος σε όλη αυτή την αναστάτωση που έχει προκληθεί: Η μια μελέτη έχει γίνει από την ίδια την ΕΥΔΑΠ και αφορούσε το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή Γερακίνα της Παλαιάς Φώκαιας. «Ήταν αδειοδοτημένες μάλιστα οι περιβαλλοντικές μελέτες, αλλά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε για κάποιους λόγους» όπως σημειώνει ο δήμαρχος κ. Αλλαγιάννης. Εγκαταλείφθηκε επίσης και η άλλη μελέτη που αφορούσε τη σύνδεση του παραλιακού μετώπου με την Ψυτάλλεια και έχει τη δυνατότητα να δεχθεί επιπλέον λύματα και τώρα όλο το βάρος έχει πέσει στην Χαμολιά.

Άποψη των έργων του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού ΚΕΛΚΠ ΙΙ

Πηγή φωτογραφιών: vravronapoly.blogspot.com και έχουν τραβηχτεί στις 13/8/2020