Οι βιολογικές καλλιέργειες χαιρετίζονται συνήθως ως πιο υγιεινές και «πράσινες» εναλλακτικές στην παραδοσιακή γεωργία.

Κι ενώ αυτό αληθεύει στα χοντρά του σημεία, μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι ο ρόλος των οργανικών τροφών στην προστασία του περιβάλλοντος είναι απείρως πιο περίπλοκος από αυτό.

Στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο «Nature Communications», οι ερευνητές καταλήγουν πως μια στροφή 100% στα οργανικά προϊόντα στην Αγγλία και την Ουαλία θα καταλήξει στην ουσία σε αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου! Συμβάλλοντας δηλαδή περαιτέρω στην κλιματική αλλαγή.

Παρά το γεγονός ότι οι βιολογικές καλλιέργειες απελευθερώνουν λιγότερους ρύπους από την παραδοσιακή γεωργία (20% λιγότερο), παράγουν και πολύ μικρότερες σοδειές. Σύμφωνα με τη μελέτη, 40% λιγότερα προϊόντα θα αποδίδονται στην Αγγλία και την Ουαλία αν υιοθετήσουν την οργανική παραγωγή.

Κι έτσι θα πρέπει να αυξήσουν τις εισαγωγές προϊόντων, αυξάνοντας τελικά τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν φυσικά τις αρετές της βιολογικής παραγωγής για το περιβάλλον, όπως τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα και τη μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων. Και καταλήγουν πως ο οργανικός τρόπος θα βελτιώσει σίγουρα την κατάσταση, δεν είναι απλώς η πανάκεια που τείνει να θεωρείται…