Ο καθαρισμός του βυθού στη Θάσο και το μεγάλο πρόβλημα που ήρθε στο φως

«Η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική»


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
12:26
15/10/2019
Ο καθαρισμός του βυθού στη Θάσο και το μεγάλο πρόβλημα που ήρθε στο φως
4
loading

Ένας διήμερος θαλάσσιος καθαρισμός στη Θάσο από την περιβαλλοντική οργάνωση «iSea» αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές του νησιού και ιδιαίτερα στον βυθό, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη της ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά κυρίως εκείνων που σχετίζονται με τη θάλασσα, βιοπορίζονται από αυτήν, και γενικότερα η θάλασσα αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο περιβαλλοντολόγος Νίκος Δούμπας, υπεύθυνος του προγράμματος «Φροντίζουμε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου», το οποίο πραγματοποιείται με του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Α. Κ. Λασκαρίδη», η εικόνα του βυθού στη θαλάσσια περιοχή της Σκάλας Καλλιράχης ήταν σχεδόν αποκαρδιωτική, καθώς ο βυθός σε αυτή την περιοχή είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος λόγω του ελλιμενισμού εκεί πολλών αλιευτικών και τουριστικών σκαφών.

«Ο καθαρισμός του βυθού, σε συνεργασία με το καταδυτικό κέντρο CAT (Center Action Thassos Dive Center)», σημείωσε ο κ. Δούμπας, «αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος, καθώς ανασύρθηκαν από κονσέρβες και πλαστικά μπουκάλια, μέχρι ένα ποδήλατο, παλιές μπαταρίες, λάστιχα και άλλα μεγάλα αντικείμενα. Δυστυχώς η χρήση για την οποία προορίζονται, αλλά και η κατάσταση στην οποία βρέθηκαν τα αντικείμενα υποδεικνύει ότι πολλά από αυτά, κατά πάσα πιθανότητα, προέρχονται από τα ίδια τα σκάφη. Από τα καΐκια και τα τουριστικά σκάφη είναι λογικό να προκύπτει μεγάλος όγκος απορριμμάτων, αυτά όμως δεν είναι δυνατόν να πετιούνται στη θάλασσα. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο οι αρμόδιοι φορείς, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των σκαφών, να συμβάλλουν στην απομάκρυνση και τη σωστή διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων, που προκύπτουν από τα σκάφη. Η λύση πάντως δεν είναι να πετιούνται στη θάλασσα».

Ο καθαρισμός πριν από δύο χρόνια και ο όγκος των σκουπιδιών

Ανάλογος καθαρισμός του βυθού έγινε και πριν από δυο χρόνια, όμως ο όγκος των σκουπιδιών που συγκεντρώθηκε σε αυτό το διάστημα στον βυθό φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος και πόσο μεγάλη είναι πλέον η ανάγκη για ενημέρωση πάνω σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σαφώς καλύτερη, όπως εξηγεί ο κ. Δούμπας, ήταν η εικόνα του βυθού στο Λιμένα, στο παλιό λιμάνι, καθώς εκεί δεν υπάρχουν πολλά αλιευτικά ή τουριστικά σκάφη στο συγκεκριμένο σημείον όπου έγινε ο υποβρύχιος καθαρισμός, οπότε η επιβάρυνση του βυθού ήταν μικρότερην καθώς τα σκουπίδια που συγκεντρώθηκαν περιορίστηκαν σε πλαστικές συσκευασίες, κονσερβοκούτια, μια πλαστική καρέκλα και πορτοκαλί κώνους οδοσήμανσης.

Στον Λιμένα της Θάσου, την πρωτεύουσα του νησιού, οι εκπρόσωποι της «iSea» είχαν τη συνδρομή των μαθητών του δημοτικού σχολείου Λιμένα, στέλνοντας έτσι πολλαπλά μηνύματα για την προστασία και τη διαφύλαξη του θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος. Τα παιδιά, αφού πρώτα ενημερώθηκαν μέσα από μια εκπαιδευτική δράση, στη συνέχεια ξεκίνησαν να καθαρίσουν την παραλία κυρίως από τα φίλτρα τσιγάρων (το πιο κοινό απόρριμμα). Μάλιστα, δεν έκρυψαν την έκπληξη τους όταν κατάφεραν να συγκεντρώσουν ενάμιση κιλό φίλτρων τσιγάρων, νούμερο αρκετά μεγάλο αν σκεφτεί κανείς ότι τα παιδιά μάζεψαν μόνο όσα βρίσκονταν στην επιφάνεια της άμμου στην παραλία.

Η iSea είναι μια Περιβαλλοντική Οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2016 στην Θεσσαλονίκη. Κύριος στόχος της είναι η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων της Ελλάδας και της χλωρίδας και πανίδας που διαβιούν σε αυτά μέσα από την έρευνα, την ευαισθητοποίηση και τη προώθηση πολιτικών προστασίας. Βασικοί πυλώνες της iSea είναι η σχέση του ανθρώπου με τα υδάτινα οικοσυστήματα, η αλιεία, τα ξενικά είδη και τα υδάτινα απορρίμματα.

(Οι φωτογραφίες είναι του ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Yan

  Έτσι είναι! Οι ναυτικοί είναι ιδιοκτήτες της θάλασσας, οι ταξιτζήδες και οι φορτηγατζήδες των δρόμων (και οι αεροπόροι ιδιοκτήτες ΟΛΩΝ!!!!!!!)

 2. avatar φωφω

  Το χιούμορ μερικές φορές διδάσκει !

 3. avatar φωφω

  Καπνίζουμε παραλία,πλαστικό μπουκαλάκι με νερό και τσακ μέσα η γοπουλα !!! Όσο για τα τού λιμανιού,τα πήρε o άνεμος τα σήκωσε και τα έριξε στο πυθμένα,λέμε !!! Αλλά και για τα καραβάκια και τις βαρκούλες επειδή είναι μακρυά είναι αόρατες οι πράξεις τους !!! Τι είπαμε?ότι και η υποθαλάσσια είναι πηγή ζωής ! Να δω ψηλά χεράκια,αν το καταλάβατε!

 4. avatar Χωροφύλαξ

  Ένα μεγάλο μπράβο στην περιβαλλοντική οργάνωση «iSea» αλλά και στους μικρούς μαθητές που συνέβαλλαν με την προσπάθειά τους στον καθαρισμό του βυθού και της παραλίας. Το να μην ρυπαίνουμε το περιβάλλον ακόμη και αν δεν μας έχει εντυπωθεί στο μυαλό λόγω έλλειψης σωστής διαπαιδαγώγησης μπορεί να γίνει εφόσον ΟΛΟΙ μας την επόμενη φορά που θα έχουμε απορρίματα πάσης φύσεως τα κρατήσουμε σε μία σακούλα έως ότου βρούμε κάδο αποριμμάτων ή μπλέ κάδο εφόσον είναι ανακυκλώσιμα. (Για το ποιά είναι ανακυκλώσιμα δες εδω: https://www.eoan.gr/el/content/20/ti-ulika-anakuklonoume). Η καθαριότητα και η οικολογική συνήδηση είναι πολιτισμός και όλοι οι έξυπνοι άνθρωποι την έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους. Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε να προσέχουμε και να προστατεύουμε το περιβάλλον.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει