Η μαζική εξαφάνιση των πιγκουίνων σε αποικία της Ανταρκτικής

Χάθηκαν χιλιάδες νεοσσοί


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
9:28
25/04/2019
Η μαζική εξαφάνιση των πιγκουίνων σε αποικία της Ανταρκτικής
loading

Χιλιάδες νεοσσοί αυτοκρατορικών πιγκουίνων χάθηκαν στην Ανταρκτική επειδή ο πάγος, πάνω στον οποίο μεγάλωναν, καταστράφηκε.

Η καταστροφή αυτή συνέβη το 2016 στη θάλασσα Weddell, όπως μεταδίδει το BBC, και οι επιστήμονες λένε πως η αποικία αυτή κατέρρευσε καθώς οι ενήλικοι πιγκουίνοι δεν δείχνουν καμία διάθεση να αποκαταστήσουν τον πληθυσμό. Πιθανώς θα ήταν και μάταιο, καθώς ένα γιγάντιο παγόβουνο πρόκειται να αλλάξει καταλυτικά τον χάρτη της περιοχής.

Τη δραματική απώλεια των μικρών πιγκουίνων ανέφερε ομάδα της British Antarctic Survey (BAS).

Οι Peter Fretwell και Phil Trathan αντιλήφθηκαν την εξαφάνιση της λεγόμενης «αποικίας Halley Bay» σε δορυφορικές εικόνες από το σημείο.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, ο εν λόγω πληθυσμός, που είχε από 14.000 έως 25.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια εδώ και πολλές δεκαετίες (το 5% έως 9% του παγκόσμιου πληθυσμού) φαίνεται να εξαφανίστηκε εν μιά νυκτί.

Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι οι μεγαλύτεροι και ψηλότεροι του είδους και χρειάζονται μεγάλα κομμάτια πάγου για να αναπαραχθούν, κομμάτια που πρέπει να διατηρηθούν από τον Απρίλιο, οπότε και φτάνουν εκεί οι πιγκουίνοι, έως τον Δεκέμβριο, όταν βγαίνουν οι νεοσσοί.

Αν ο πάγος σπάσει νωρίτερα, τότε τα μικρά είναι καταδικασμένα καθώς δεν είναι έτοιμα για να αρχίσουν να κολυμπούν.

Αυτό φαίνεται να συνέβη το 2016.

Ισχυροί άνεμοι μετακίνησαν το κομμάτι του πάγου, που είχε «κολλήσει» στον παγετώνα Brunt, και η κατάσταση δεν βελτιώθηκε ούτε το 2017 ούτε το 2018.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει