Οι φωτογραφίες μίας νεκρής σπερμοφάλαινας που εντοπίστηκε στον Κόλπο του Μεξικού λίγες εβδομάδες μετά την καταστροφή στην πλατφόρμα Deepwater Horizon oil άνοιξαν και πάλι τη συζήτηση για την έκταση της ζημιάς που προκάλεσε η διαρροή πετρελαίου και τις συνέπειες της οικολογικής τραγωδίας.

Η Greenpeace έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από μία καμένη νεαρή σπερμοφάλαινα που είχε εντοπιστεί νεκρή στις 15 Ιουνίου του 2010, επτά εβδομάδες μετά την έναρξη της οικολογικής καταστροφής.

Τις φωτογραφίες έβγαλαν ερευνητές που βρίσκονταν στο πλοίο «Pisces» νότια της πλατφόρμας. Ωστόσο, σύμφωνα με την οργάνωση, η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) είπε στους ερευνητές να μην δημοσιοποιήσουν τις φωτογραφίες αυτές επειδή αποτελούν τμήμα επίσημης έρευνας.

Ωστόσο μία φωτογραφία τουλάχιστον ανέβηκε στο διαδίκτυο και μία δασκάλα που βρισκόταν στο πλοίο ανέβασε μερικές εικόνες που είχε τραβήξει, στο μπλογκ της.

Γενικά όμως οι φωτογραφίες δεν κυκλοφόρησαν.

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες, κι αυτό είναι παράξενο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνών της οργάνωσης Kert Davies.

Η NOAA τελικά έστειλε τις φωτογραφίες στη Greenpeace πριν από δύο εβδομάδες χωρίς στο διάστημα αυτό να διευκρινίζει τι σκότωσε τη φάλαινα. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από το 2010, ήταν αδύνατο να επιβεβαιωθεί εάν η έκθεση στο πετρέλαιο ήταν αιτία του θανάτου του κήτους αλλά ελήφθησαν δείγματα για ανάλυση.

Τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ.

Η Greenpeace εκφράζει την ελπίδα η αμερικανική κυβέρνηση να ήταν ειλικρινής στην έρευνα και την αποκάλυψη των συνεπειών της πετρελαιοκηλίδας, επισημαίνει ωστόσο πως η έλλειψη διαφάνειας στη διαχείριση της οικολογικής κρίσης είναι ανησυχητική.

Δείτε τις φωτογραφίες