Ο 30χρονος Ντόνταπ φαίνεται πολύ μεγαλύτερος από την ηλικία του. Η συνεχής έκθεση στον ήλιο σε περιβάλλον με χαμηλό οξυγόνο έχει κάνει το δέρμα του σκληρό και γεμάτο ρυτίδες. Η περιβαλλοντική ομάδα Mount Qomolangma (όπως ονομάζεται στην τοπική διάλεκτο το ‘Εβερεστ) ιδρύθηκε φέτος και αριθμεί 30 μέλη.

Ο Ντόνταπ είναι συλλέκτης απορριμμάτων στη βάση της κατασκήνωσης στη βόρεια πλευρά του ‘Εβερεστ, την υψηλότερη κορυφή παγκοσμίως. Τη νεκρή τουριστική περίοδο εργάζεται ως γιατρός στο χωριό Τοσανγκλίν, στους πρόποδες του βουνού. Για τρία χρόνια όμως εργάσθηκε και ως επιστάτης στη διάρκεια της αναρριχητικής περιόδου.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιβαλλοντικής ομάδας είναι οδηγοί και αξιωματικοί σύνδεσμοι από την ένωση ορειβατών. Ο Ντόνταπ είναι ένας από τους τρεις ντόπιους της ομάδας. Οι τρεις τους εργάζονται στη βάση της κατασκήνωσης σε υψόμετρο από 5.200 έως 6.500 μέτρα. Μία αποστολή αποκομιδής απορριμμάτων μπορεί να διαρκέσει έως και 8 ώρες.

«Περπατάμε πολύ. Κάθε μέρα ένας από εμάς συλλέγει μόνο 10 κιλά σκουπίδια», λέει ο Ντόνταπ ο οποίος πληρώνεται κάθε μήνα 4.500 γιουάν (περίπου 714 δολάρια ΗΠΑ), ποσό όχι και τόσο σημαντικό σε σύγκριση με τους χωρικούς που εργάζονται σε άλλους τομείς. Όπως λέει, δεν το κάνει για τα χρήματα καθώς η οικογένειά του έζησε στην περιοχή αυτή πολλές γενιές και θεωρεί καθήκον του να προστατεύσει το βουνό. Πολλοί τουρίστες και αναρριχητές κατακλύζουν την περίοδο αυτή την περιοχή και φεύγοντας αφήνουν ένα σωρό σκουπίδια.

Η αναρριχητική περίοδος ξεκινάει γύρω στα τέλη Μαρτίου και τελειώνει στα τέλη Μαΐου στη βόρεια πλαγιά. Μόλις ολοκληρωθεί η σεζόν, αμέσως ξεκινά η εκστρατεία καθαρισμού σε περιοχές άνω των 5.100 μέτρων. Το περιφερειακό γραφείο αθλητισμού του Θιβέτ παρέχει δύο σάκους σκουπιδιών σε κάθε ομάδα αναρρίχησης. Ο καθένας που κατεβαίνει από το βουνό πρέπει να φέρει μαζί του τουλάχιστον οκτώ κιλά σκουπίδια. Εάν τα απορρίμματα ζυγίζουν λιγότερο από οκτώ κιλά, τότε είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν ένα ποσό. Παρόμοιες ομάδες καθαρισμού πρόκειται να εγκατασταθούν στις βουνοκορφές Τσο Ογιού στα σύνορα Νεπάλ και Κίνας, και Σισαπάνγκμα στη θιβετιανή πλευρά των Ιμαλαΐων, σε υψόμετρο 8.000 μέτρων.