Τις δυνάμεις τους ένωσαν πέντε χώρες στη Nότια Αφρική για να ιδρύσουν ένα ερευνητικό κέντρο με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή.

Την Τετάρτη μάλιστα η Νότιος Αφρική, η Ανγκόλα, η Μποτσουάνα, η Ζάμπια και η Ναμίμπια υπέγραψαν διακήρυξη για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας.

Το Επιστημονικό Κέντρο της Νοτίου Αφρικής για την Κλιματική Αλλαγή και τη Διαχείριση Γης (Sasscal) έχει ως στόχο να προάγει τη διασυνοριακή συνεργασία και έρευνα.

Στην τελετή που διοργανώθηκε για την υπογραφή της διακήρυξης παραβρέθηκε και η Γερμανίδα υπουργός Επιστημών, Annette Schavan.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία προσφέρει χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για τη λειτουργία του ερευνητικού κέντρου τα πρώτα χρόνια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νότια Αφρική θα παρουσιάσει διπλάσια από τη μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας , λόγω του συστήματος κυκλοφορίας του αέρα στην περιοχή. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστρέψει τον αγροτικό τομέα και να προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα.

Πηγή: econews.gr