Ραδιενεργά στοιχεία από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανιχνεύθηκαν σε θαλασσινό νερό και θαλάσσιους οργανισμούς σε απόσταση 600 χιλιομέτρων από την Ιαπωνία.

Τα στοιχεία ανιχνεύθηκαν στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη με σκάφος σε θαλάσσιες περιοχές πέρυσι τον Ιούνιο, υπό την αιγίδα του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου «Woods Hole».

«Μόνο και μόνο επειδή ανιχνεύσαμε ραδιενέργεια δε σημαίνει ότι είναι βλαβερή», δήλωσε ο Ken Buesseler, ερευνητής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Επιστημών των Ωκεανών στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έρευνα διεξήχθη τρείς μήνες μετά την πυρηνική καταστροφή, με τη συμμετοχή Αμερικανών, Βρετανών, Γάλλων, Ισπανών και Ιαπώνων επιστημόνων.

Το ερευνητικό σκάφος KOK ακολούθησε μια διαδρομή «ζικ – ζακ», σε αποστάσεις από 600 μέχρι 30 χιλιόμετρα από τις ακτές. Στο πλαίσιο της έρευνας ελήφθησαν χιλιάδες δείγματα θαλασσινού νερού, καθώς και δείγματα από θαλάσσιους οργανισμούς, όπως πλαγκτόν και μικρά ψάρια.

Η ανάλυση έδειξε υψηλά επίπεδα ραδιενεργών στοιχείων, που θα μπορούσαν να συνδεθούν άμεσα με τη διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Μεταξύ άλλων ανιχνεύθηκαν τα ραδιενεργά στοιχεία καίσιο-137 και καίσιο-134 σε ποσότητες που ξεκινούσαν από τα 3 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο και έφταναν τα 4.000 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι υψηλότερες τιμές ραδιενεργών στοιχείων δεν ανιχνεύθηκαν σε περιοχές κοντά στη Φουκουσίμα.

Πηγή: econews.gr