Κίνδυνος να διπλασιαστούν τα δημοτικά τέλη για την αποκομιδή απορριμμάτων υπάρχει από το 2018. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος είπε χθες πως δεν θα δοθεί άλλη παράταση στο «πρόστιμο» για την ταφή των σκουπιδιών μιλώντας ενώπιον ημερίδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής με τίτλο «Η ώρα της ευθύνης».

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος» το θέμα προκύπτει από ένα ειδικό τέλος που αφορά την ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων και είχε θεσπιστεί με νόμο για να πρωτοϊσχύσει το 2015. Είναι κάτι σαν «πρόστιμο» για κάθε δήμο που θάβει τα σκουπίδια του στο χώμα χωρίς προηγουμένως να τα επεξεργαστεί για να βγάλει από μέσα χρήσιμα υλικά. Βάσει των τότε προβλέψεων, όποιος δήμος προχωρούσε σε απευθείας ταφή (πρακτικά όλοι ανά την Ελλάδα) θα πλήρωνε πρόσθετο ποσό 35 ευρώ ανά τόνο και το ποσό θα ανέβαινε ετησίως για να φθάσει τα 55 ευρώ μετά 4 χρόνια.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι κυβερνήσεις απλώς έδιναν ετήσια αναστολή εφαρμογής αλλά χθες ο κ. Φάμελλος είπε πως δεν θα υπάρξει άλλη παράταση.

Υπενθυμίζεται ότι οι δήμοι της Αττικής πληρώνουν σήμερα στον αρμόδιο για τα απορρίμματα σύνδεσμο (ΕΔΣΝΑ) περίπου 43 ευρώ ανά τόνο για τα σκουπίδια που θάβονται στη Φυλή και μοιράζουν αυτό το κόστος στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών. Εάν, λοιπόν, επιβληθεί πρόσθετο τέλος, το κόστος ανά τόνο θα ανέβει με το ισχύον καθεστώς στα 78 ευρώ το 2018, στα 83 ευρώ το 2019.