Με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 10% η Κίνα είναι η πολυπληθέστερη πόλη του κόσμου με άμεση επίπτωση στο περιβάλλον και επομένως στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Η αυξανόμενη ρύπανση έχει οδηγήσει σε αχρησιμοποίητα ύδατα, αυξημένη συχνότητα εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών και μια από τις πιο βρώμικες ατμόσφαιρες στη γη. Μάλιστα έχει και την δική της λέξη για να την προσδιορίσουν, νεφο – αποκάλυψη.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν από το national geographic αποδεικνύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη έρχεται με βαρύ κόστος, του οποίου τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα παραμένουν ασαφή.

polchina2

Δημοσιογράφος παίρνει δείγμα του ποταμού Jianhe, που έχει γίνει κόκκινος από τα χημικά απόβλητα των εργοστασίων που τα πετάνε παράνομα σε ένα τοπικό ρεμα. polchina3

Η λίμνη στη περιοχή Hefei είναι καλυμμένη από ένα αρκετά μεγάλο επιφανειακό στρώμα ρύπων και φυκιών.

polchina4

Το 2010, μια έκρηξη σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου στο Dalian οδήγησε στη διαρροή πάνω από 400 εκατομμυρίων γαλονιών πετρελαίου. Για λόγους σύγκρισης, η διαρροή είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την πετρελαιοκηλίδα της BP το 2010.

polchina5

Κάτοικοι παρακολουθούν τα ατέλειωτα σκουπίδια του ποταμού που διασχίζει την πόλη της Zhugao στην επαρχία Σιτσουάν.

polchina6

Καθώς η ζήτηση της Κίνας για ενέργεια έχει εκτοξευθεί στα ύψη, η συχνότητα εμφάνισης πετρελαιοκηλίδων και η ρύπανση από το φυσικό αέριο μόνο θα αυξάνεται.

polchina7

Τα σκουπίδια αποτελούν μέρος της καθημερινότητας, ειδικά στις αγροτικές περιοχές.

polchina8

Η Κίνα καταναλώνει περίπου το ήμισυ του άνθρακα παγκοσμίως, φθάνοντας το 2011 τους 3,8 εκατομμύρια τόνους.

polchina9

Την τελευταία δεκαετία, η χώρα έχει γίνει μια παγκόσμια χωματερή ηλεκτρονικών ειδών από όλο τον κόσμο. Στη φωτογραφία, ένα αγόρι κάθεται δίπλα από ένα σωρό αποβλήτων.

polchina10

Μέχρι το 2030, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Κίνας θα είναι ίσες με την σημερινή παγκόσμια παραγωγή CO2, αν η χρήση του άνθρακα στη χώρα συμβαδίσει με την οικονομική της ανάπτυξη.

polchina11

Ένας ψαράς τσαλαβουτάει μέσα από την πετρελαιοκηλίδα στο Dalian.

polchina12

Το 2007, Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι πάνω από το ένα τρίτο των ψαριών στον Κίτρινο Ποταμό έχουν πλέον εκλείψει λόγω της κατασκευής φραγμάτων και της ρύπανσης.

polchina13

Μόνο το 1% από τα 560 εκατομμύρια των κατοίκων των πόλεων της Κίνας αναπνέουν αέρα που θεωρείται ασφαλής σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

polchina14

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα που το κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων λόγω του νέφους είναι συχνό φαινόμενο στις μεγάλες πόλεις.

polchina1

Ένα αγόρι κολυμπά ανάμεσα από πυκνά φύκια στο Qingdao, τα οποία δημιουργήθηκαν από τις υπερβολικές γεωργικές απορροές και έχουν οδηγήσει σε περιοχές – νεκρές ζώνες χωρίς χλωρίδα και πανίδα.