Αρχιπέλαγος: Η φώκια Αργυρώ της Σάμου είναι ένα σαρκοφάγο άγριο θηλαστικό 130 κιλών

«Λουόμενοι κατέληξαν στο νοσοκομείο λόγω δαγκώματος»


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
11:21
12/07/2016
Αρχιπέλαγος: Η φώκια Αργυρώ της Σάμου είναι ένα σαρκοφάγο άγριο θηλαστικό 130 κιλών
5
loading

Αντιδράσεις προκάλεσαν τα παιχνίδια λουόμενων στη Σάμο με τη φώκια «Αργυρώ».

Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας τονίζει ότι «παρουσιάζονται φωτογραφίες λουομένων να προκαλούν τη φώκια σε παιχνίδι, κάτι που όχι μόνο είναι παράνομο, αλλά και επικίνδυνο».

Σύμφωνα με το Ινστιτιούτο  σε πολλά αντίστοιχα «παιχνίδια» με τη φώκια οι λουόμενοι κατέληξαν στο νοσοκομείο λόγω δαγκώματος – είτε οι λουόμενοι που προκάλεσαν το παιχνίδι, είτε άλλοι που δεν έφταιγαν και απλώς κολυμπούσαν στην περιοχή και τελικά κατέληξαν να δεχθούν ανυποψίαστοι τα δαγκώματα. Πρέπει να τονιστεί ότι τα περιστατικά αυτά οφείλονται αποκλειστικά στην παρενόχληση της φώκιας, ενώ δεν αποτελεί επιθετική συμπεριφορά από πλευράς της, αλλά πρόθεση παιχνιδιού. «Είναι όμως αδιανόητο και απαράδεκτο να προκαλεί κάποιος σε παιχνίδι ένα σαρκοφάγο άγριο θηλαστικό, που ξεπερνά τα 130 κιλά σε βάρος», σημειώνεται.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός της τουριστικής περιόδου, όταν η φώκια συνυπάρχει μόνο με την τοπική κοινωνία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συνύπαρξης με τους ντόπιους κολυμβητές, οι οποίοι σέβονται τη φώκια και κρατάνε τις αποστάσεις που οφείλουν. Όμως κατά τους θερινούς μήνες είναι πολύ δύσκολο να περιοριστούν τα περιστατικά παρενόχλησης από τους επισκέπτες του νησιού. Τα ανεύθυνα δημοσιεύματα, ωθούν τους επισκέπτες να παρενοχλούν τη φώκια» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος από την πρώτη μέρα που εντοπίστηκε αυτή η φώκια πριν από 2,5 χρόνια σε ηλικία λίγων μηνών, έχει υλοποιήσει αφιλοκερδώς πολλές χιλιάδες ώρες παρακολούθησης και προστασίας της.

Στόχος του Αρχιπελάγους είναι η στενή παρακολούθηση της φώκιας(όταν είναι εφικτό), αλλά και η συστηματική απώθησή της από παραλίες όπου συχνάζουν λουόμενοι προς το φυσικό της περιβάλλον και μακριά από τους ανθρώπους.

«Πλέον είναι ένα ενήλικο ζώο, το οποίο θα μπορέσει σύντομα να επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον και δεν υπάρχει κανένας λόγος συνύπαρξής του με τους ανθρώπους.

Δεδομένου όμως ότι κινείται σε μία ακτογραμμή 20 μιλίων, είναι αδύνατον να έχουμε συνεχή παρακολούθηση της, και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η υπεύθυνη συμπεριφορά τόσο των επισκεπτών της περιοχής που τυχών τη συναντήσουν, όσο και των ΜΜΕ» σημειώνεται.

«Η συγκεκριμένη φώκια δεν είναι μασκότ αλλά είναι ένα άγριο ζώο που ανήκει σε ένα ιδιαίτερα απειλούμενο είδος. Καθώς πλέον πλησιάζει την αναπαραγωγική ωριμότητα, πιστεύουμε και αναμένουμε σταδιακά να επανενταχθεί στο φυσικό της περιβάλλον. Αυτό θα γίνει μόνο εάν οι άνθρωποι σταματήσουν την απαράδεκτη παρενόχληση που προκαλούν.

Με στόχο την προστασία τόσο των λουομένων, όσο και της φώκιας κάνουμε για άλλη μία φορά έκκληση σε όσους την εντοπίσουν να επικοινωνήσουν άμεσα με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος (2273061191), ή με το Λιμεναρχείο Σάμου. Για την ασφάλεια όλων είναι απαραίτητη η παρέμβαση των ερευνητών για την απώθησή της από τις πολυσύχναστες παραλίες, αλλά και για την αποτροπή της κάθε μορφής αλληλεπίδρασης» υπογραμμίζεται.

ΑΡΓΥΡΩ ΦΩΚΙΑ ΑΡΓΥΡΩ ΦΩΚΙΑ ΑΡΓΥΡΩ ΦΩΚΙΑ

ΑΡΓΥΡΩ ΦΩΚΙΑ ΑΡΓΥΡΩ ΦΩΚΙΑ ΑΡΓΥΡΩ ΦΩΚΙΑ ΑΡΓΥΡΩ ΦΩΚΙΑ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar ineth

  Λοιπον να πω την αληθεια αν ειναι να εχω ενα σημαδι και να.μπορω να πω πως το εκανε φωκια ας παει.......

  Ομως σοβαρα τωρα. Εσεις δεν θα πλησιαζατε? Εμπειρια και αυτη.......

 2. avatar Κώστας δάσος

  Σαρκοφάγο 130 κιλών? Ρε παιδιά αυτός είναι ο μεγαλύτερος μπουλης που έχουν γνωρίσει οι ελληνικές θάλασσες...

 3. avatar Κωστας 14

  "σαρκοφάγο άγριο θηλαστικό 130 κιλών"
  ο καλύτερος χαρακτηρισμός για τή πεθερά μου.

  1. avatar χαχαχαχαχχα

   Θεούλης !!! Κλαίω απο τα γέλια!!!

  2. avatar ΑΧ ΒΑΧ!

   ΦΙΛΕ ΠΡΟΣΕΧΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΛΕΕΙ: "ΒΛΕΠΕ ΠΕΘΕΡΑ, ΠΑΡΕ ΝΥΦΗ"!!! ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΑΙ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει