Τον σαφή καθορισμό προϋποθέσεων σχετικά με τη χρήση του όρου «οικολογικού» σε πλαστικά αντικείμενα και συσκευασίες επιχειρεί με πρωτοβουλία του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ θα επιβάλλονται και αυστηρές διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που θα εντοπίζονται να παρανομούν.

Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλη Κεγκέρογλου, συντάχθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, για τον καθορισμό προϋποθέσεων για τη χρήση περιβαλλοντικών ισχυρισμών σε πλαστικά αντικείμενα και συσκευασίες.

Βασικός στόχος της προωθούμενης ΚΥΑ είναι η προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικούς, ανακριβείς ή ψευδείς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς, που έχουν ως αποτέλεσμα να χάνουν οι καταναλωτές την εμπιστοσύνη τους σε οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ισχυρισμό. Παράλληλα, διασφαλίζεται ο θεμιτός και υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.

Για την καλύτερη διαμόρφωση της ΚΥΑ, αυτή θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναρτηθεί στο διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα στη διαδικτυακή διεύθυνση www.opengov.gr, εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, με την υπογραφή της ΚΥΑ αναμένεται να:

– Απαγορευθεί η χρήση ισχυρισμών που υποδηλώνουν γενικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα ως αόριστοι και παραπλανητικοί.

– Υπάρχει σαφής καθορισμός προϋποθέσεων σχετικά με τη χρήση του όρου «οικολογικού» (βάσει του άρθρου 62 της από 07/2009 Αγορανομικής Διάταξης).

– Καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή επί των προϊόντων, κατά το στάδιο της διάθεσης στον τελικό καταναλωτή, μεταξύ των άλλων, των στοιχείων του υπεύθυνου διάθεσης καθώς και της χώρας παραγωγής, εφόσον δεν πρόκειται περί προϊόντων της Ε.Ε..

– Καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή σύστασης προς τους καταναλωτές «μην εγκαταλείπεται τα πλαστικά στη φύση» ή άλλης παρεμφερούς, σε περίπτωση χρήσης σε πλαστικό αντικείμενο ή συσκευασία ισχυρισμών που υποδηλώνουν διάσπαση, βιοαποικοδόμηση ή/και κομποστοποίηση.

– Απαιτείται συμμόρφωση των βιοπλαστικών που διατίθενται στην ελληνική αγορά με τα ισχύοντα αντίστοιχα ΕΛΟΤ ΕΝ πρότυπα για κομποστοποιήσιμες συσκευασίες και αντικείμενα, προκειμένου αυτά να φέρουν την ένδειξη «κατάλληλο για λιπασματοποίηση / κομποστοποίηση».

– Καθοριστούν σαφώς οι υποχρεώσεις για τους οικονομικούς φορείς που επικαλούνται περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς σε σχέση με τη διασπασιμότητα πλαστικών (τήρηση τεχνικού φακέλου, μέριμνα για την παραγωγή και εμπορία προϊόντων σύμφωνων με τις διατάξεις της ΚΥΑ).

– Καθοριστούν οι διαδικασίες ελέγχου και λήψης μέτρων κατά την εποπτεία της αγοράς και κατά τους ελέγχους στα σημεία εισόδου, με συνεργασία των υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους που υποστηρίζουν τα τελωνεία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για τα προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ και πρόκειται να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία.

– Συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων με καθορισμένο έργο και τρόπο λειτουργίας.

– Επιβληθεί διοικητική κύρωση με βάση τις διατάξεις του ν. 2251/94 περί προστασίας του καταναλωτή.