Αυστραλοί επιστήμονες απέδειξαν για πρώτη φορά ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις κλιματικές αλλαγές και τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών, πράγμα που θα βοηθήσει στην κατανόηση των λόγων για τους οποίους σημειώνονται ισχυροί σεισμοί.

Μια αυστραλιανή επιστημονική ομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ότι διαπίστωσε ότι η ενίσχυση των μουσώνων στην Ινδία επιτάχυνε κατά 20% τις κινήσεις της ινδικής πλάκας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα εκατομμυρίων ετών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας, Τζιανπιέρο Ιαφαλντάνο, εάν οι επιστήμονες γνώριζαν από παλιά ότι οι κινήσεις των τεκτονικών πλακών επηρεάζουν το κλίμα, αφού προκαλούν τη δημιουργία νέων ορέων ή υποθαλάσσιων τάφρων, η μελέτη αυτή δείχνει για πρώτη φορά ότι ισχύει επίσης και το αντίστροφο.

«Η διάνοιξη ή το σφράγισμα ωκεάνιων κοιλοτήτων, ή η εμφάνιση ψηλών βουνών, όπως οι Άνδεις και τα Ιμαλάια, συνιστούν γεωλογικές διαδικασίες που επηρεάζουν το κλίμα», εξήγησε ο επιστήμονας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Από την πλευρά μας δείχνουμε για πρώτη φορά ότι ισχύει και το αντίστροφο, ότι η εξέλιξη του κλίματος μπορεί να επηρεάσει, αντιστοίχως, την κίνηση των τεκτονικών πλακών».

Ωστόσο, δε μπορούμε να συναγάγουμε ότι η υπερθέρμανση θα επιφέρει μεγαλύτερη συχνότητα ισχυρών σεισμών, όπως ο πρόσφατος σεισμός της Ιαπωνίας, καθώς πρόκειται για εξελίξεις που σημειώνονται σε βάθος εκατομμυρίων ετών.

Ο Τζιανπιέρο Ιαφαλντάνο συνεργάσθηκε με τον Λοράν Ισόν, του Πανεπιστημίου της Ρεν και με τον Χανς-Πέτερ Μπούνγκε, του Πανεπιστημίου LMU του Μονάχου. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Earth and Planetary Science Letters.

Η ομάδα θα επεκτείνει πλέον τις έρευνές της πέραν της περιοχής της Ινδίας για να αποδείξει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.