Για τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την πυρηνική ενέργεια ενημέρωσε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη τον Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Αθήνα Τακανόρι Κιταμούρα.

Η κα Μπιρμπίλη αναφέρθηκε ειδικότερα στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, τα τεστ αντοχής να αφορούν όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών κρατών.

Η υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης, που μετείχε στη συνάντηση, εξέφρασαν στον Ιάπωνα Πρέσβη την οδύνη, αλλά και τη συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού για τα θύματα και τις καταστροφές από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την χώρα.

Ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε ακόμη προς τον Ιάπωνα Πρέσβη την απόφαση της Ελλάδας να μην επιτρέψει τη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα, καθώς και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα από πυρηνικά γειτονικών κρατών (π.χ Βουλγαρίας , τα υπό κατασκευή στη Τουρκία κ.α).

Ο Ιάπωνας Πρέσβης εξέφρασε ευχαριστίες για τη συμπαράσταση του Ελληνικού λαού και ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανεύρεση όσο το δυνατόν περισσότερων αγνοούμενων, αλλά και για τα σχέδια ανασυγκρότησης της χώρας. Παράλληλα, επεσήμανε πως επανεξετάζονται οι προδιαγραφές ασφαλείας όλων των πυρηνικών εργοστασίων που λειτουργούν στην Ιαπωνία.