Ενώ οι κυβερνήσεις συζητούν για την εφαρμογή πολιτικών με τις οποίες θα μπορέσουν να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον δείχνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δε μπορεί να αποφευχθεί, λόγω των αερίων που έχουν ήδη εκλυθεί στην ατμόσφαιρα μέχρι σήμερα.

Θα συνεχίσουν να «θερμαίνουν» τον πλανήτη, ακόμη κι αν υιοθετηθούν οι πιο αυστηρές προτάσεις για τη μείωσή τους, γιατί θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, τα οποία θα συνεχίσουν το «καταστρεπτικό» τους έργο.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι ακόμη και αν όλες οι εκπομπές αερίων σταματήσουν τώρα, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτάπρο της βιομηχανικής Επανάστασης, επειδή τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται ήδη θα διατηρηθούν στην ατμόσφαιρα για χιλιάδες χρόνια ακόμη.

Μάλιστα οι ερευνητές θεωρούν πως η μέση θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται ακόμη και αν όλα τα αυτοκίνητα, τα συστήματα ψύξης και θέρμανσης και όλες οι άλλες πηγές αερίων του θερμοκηπίου ξαφνικά σταματήσουν να εκπέμπουν αέρια.

Σύμφωνα με τον Kyle Armour, διδακτορικό φοιτητή στη φυσική, που συμμετέχει στην έρευνα αυτό θα συμβεί γιατί η λειτουργία που προσφέρουν τα μικροσκοπικά ατμοσφαιρικά σωματίδια (αερολύματα), τα οποία «εξουδετερώνουν» το αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου, αντανακλώντας το φως του ήλιου πίσω στο Διάστημα, θα διαρκέσει μόνο λίγες εβδομάδες μετά την παύση των εκπομπών, ενώ τα αέρια του θερμοκηπίου θα παραμείνουν στην ατμόσφαιρα για καιρό.